18. januar, 2025

Presset øker for å fjerne internett-sensur i Iran

Share

Iranske myndigheter står overfor økende press for å lempe på de strenge internett-restriksjonene som har rammet både økonomien og den digitale hverdagen til millioner av borgere.

En ledende iransk parlamentariker har oppfordret regjeringen til å vurdere å oppheve internett-restriksjonene, med henvisning til økonomiske bekymringer og offentlig press, rapporterte det halv-offisielle nyhetsbyrået ISNA, skriver IntelliNews.

Iran har gradvis strammet inn internett-restriksjonene over flere år, med økende sensur og mer omfattende kontroll over innhold på nettet. Myndighetene har blokkert en rekke sosiale medieplattformer, inkludert Facebook, Twitter og Telegram, samt begrenset tilgangen til apper og nyhetsnettsteder.

Mohammad Movahhed, nestleder i det iranske parlamentets artikkel 90-kommisjon, foreslo i et innlegg på Instagram at regjeringen bør bevege seg mot å fjerne internettfiltrene med riktig tilsyn og styring.

Dette forslaget kommer midt i en pågående debatt i Iran om internett-sensur, en debatt som tiltok etter restriksjonene som ble innført under de omfattende protestene i 2022. Regjeringen har lenge filtrert mange utenlandske nettsteder og sosiale medieplattformer med henvisning til nasjonale sikkerhetshensyn.

– Jeg mener at for å styrke internettbaserte virksomheter, lette på folks bekymringer og forhindre de tunge kostnadene borgerne påføres for å skaffe VPN-er, bør vi bevege oss mot å fjerne filtre med klokskap og passende tilsyn, skrev Movahhed.

Parlamentarikeren anerkjente at selv i vestlige og utviklede land som forsvarer menneskerettigheter og personvern, blir internett styrt og tilgangen begrenset når det anses nødvendig for nasjonal sikkerhet.

Les også: Microsoft advarer: Iran truer amerikansk valg 

Movahhed argumenterte for at Iran for tiden befinner seg i en normal situasjon og oppfordret president Ebrahim Raisi, kommunikasjonsministeren og medlemmer av det øverste kybersikkerhetsrådet til å «ta skritt mot å fjerne filtrene, samtidig som man tar hensyn til familienes privatliv og samfunnets verdier.»

Forslaget fra et medlem av parlamentet kan signalisere en økende erkjennelse innenfor Irans politiske establishment av de økonomiske og sosiale kostnadene, samt skadene på økonomien som følge av sikkerhetstjenestenes reaksjoner gjennom årene.

Irans nye president, Masoud Pezeshkian, har signalisert mulige endringer i landets sosiale politikk, særlig når det gjelder internettrestriksjoner og sosiale friheter. Hans administrasjon ser ut til å være mer åpen for å revurdere gjeldende praksis med internettfiltrering, som lenge har vært et stridstema blant befolkningen. Pezeshkian har gitt sin regjering i oppdrag å adressere den offentlige misnøyen med sensur, spesielt begrensningene på populære plattformer som Instagram og WhatsApp, rapporterte avisen Hamshahri tidligere.

Tidligere data har vist at en stor del av handel og markedsføring i Iran ble utført på sosiale medier på grunn av restriksjoner på tradisjonell reklame, med apper som Instagram og Telegram som de viktigste driverne for salg i mange tilfeller.

Verdien av handel via sosiale medier i Iran har økt de siste årene, særlig på plattformer som Instagram, som har blitt en sentral hub for netthandel. I 2021 ble de økonomiske transaksjonene på Instagram alene anslått til å være mellom IRR180,000 og IRR320,000 milliarder (omtrent 430 millioner til 760 millioner dollar), med over 415 000 aktive butikker, ifølge Techrasa.

Sosialmedie-baserte virksomheter behandlet tidligere mellom 310 000 og 470 000 bestillinger daglig, og bidro til direkte sysselsetting for rundt en million mennesker. Imidlertid har handelen blitt betydelig redusert siden det effektive forbudet i 2022-2023.

Iran gjør musikk lovlig på TV

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt