Stillehavsforumet trakk tilbake en del av en erklæring om Taiwan etter påtrykk fra Kina, og erstattet den med en ny versjon.
Etter fem dager med samtaler på Tonga ble en felles erklæring fra lederne i Stillehavsøyene revidert og utgitt på nytt i går. All omtale av Taiwan ble fjernet, etter at Kina kritiserte den opprinnelige versjonen som en «feil» som «må rettes opp». Den opprinnelige erklæringen hadde bekreftet en 30 år gammel avtale som gir Taiwan rett til å delta i Pacific Islands Forum (PIF). Dette utløste raskt sterk misnøye fra kinesiske diplomater, som presset på for å endre dokumentet, skriver Taipei Times.
Kina, som lenge har jobbet for å ekskludere Taiwan fra internasjonale organisasjoner, reagerte raskt. Den kinesiske spesialutsendingen for Stillehavsøyene, Qian Bo, uttalte på fredag at «Dette må være en feil. Jeg er ikke sikker, men jeg tror det må rettes opp». Han hadde allerede kontaktet forumets sekretariat for å klargjøre situasjonen og insisterte på at den opprinnelige teksten måtte korrigeres.
Den fjernede delen av erklæringen, med tittelen «Relasjoner med Taiwan/Republikken Kina», hadde gjentatt støtten til Taiwans deltagelse i forumet, basert på en beslutning fra 1992. Men etter Kinas press, ble dette avsnittet fjernet i den reviderte versjonen av dokumentet.
Les også: Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk
En talsperson fra New Zealands utenriksdepartement forklarte i går at det ikke hadde vært enighet blant de 18 medlemmene i PIF om avsnittet. «Det finnes ulike synspunkter blant medlemmene, og en del av måten vi jobber på i Stillehavet, er å respektere forskjellige meninger og vektlegge konsensus,» sa talspersonen.
Taiwans utenriksdepartement uttrykte sterk misnøye med Kinas innblanding. «Taiwan fordømmer Kinas frekke og urimelige intervensjon og irrasjonelle oppførsel, som undergraver regional fred og stabilitet,» het det i en uttalelse. Samtidig understreket departementet at den reviderte erklæringen ikke svekker Taiwans status i forumet eller utelukker fremtidig deltagelse.
Stillehavsregionen har tidligere vært et sterkt støtteområde for Taiwans krav på selvstendighet, men Kina har systematisk redusert denne støtten. De siste fem årene har flere land, inkludert Salomonøyene og Kiribati, byttet diplomatisk anerkjennelse fra Taipei til Beijing. Samtidig står Palau, Marshalløyene og Tuvalu fortsatt fast ved sine diplomatiske bånd til Taiwan, til tross for stadig press fra Kina.
Guam og Amerikansk Samoa, som er amerikanske territorier, ble også oppgradert til assosierte medlemmer av forumet, til tross for motstand fra Salomonøyene.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒