8. september, 2024

Politisk krise i Armenia eskalerer etter voldelige demonstrasjoner

Share

Voldsomme demonstrasjoner ved det armenske parlamentet har ført til hundrevis av skader og arrestasjoner, i kjølvannet av økende politisk spenning.

I går ble omkring 100 personer skadet under voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi nær det armenske parlamentet. Helseministeriet rapporterer at 66 av de skadde nå er behandlet og utskrevet, mens 32 fortsatt er på sykehus med lettere til moderate skader, skriver IntellieNews

Uroen startet etter at opposisjonen intensiverte sine protester, som krever statsminister Nikol Pashinyans avgang på grunn av en kontroversiell grenseavtale med Aserbajdsjan. Pashinyan har svart på kravene ved å si at enhver endring må skje gjennom lovlige midler og innenfor demokratiske prosesser.

Protestene begynte i slutten av april i Nord-Armenia, spesielt blant innbyggerne i landsbyene som er direkte berørt av grensen. Opposisjonen og innbyggerne i Tavush-regionen frykter økte sikkerhetstrusler som følge av ensidige innrømmelser fra armensk side.

Den 12. juni tilspisset situasjonen seg da opposisjonsleder Bagrat Galstanyan oppfordret sine tilhengere til å samle seg. Mengden som hadde blokkert trafikken siden 10. juni, vokste, og spenningene eskalerte. Galstanyan anklaget politiet for «terrorisme» mot fredelige demonstranter.

Les også: Står Armenia alene? En fremtid uten Russlands beskyttelse 

Som svar på den økende spenningen brukte politiet sjokkgranater og andre tiltak for å spre folkemengden. Ifølge presidenten for nasjonalforsamlingen, Alen Simonyan, var demonstrantenes handlinger et angrep på Armenias demokrati. Han advarte om at de ansvarlige ville møte juridiske konsekvenser.

Midt i kaoset forsvarte Pashinyan utplasseringen av et betydelig politioppbud nær parlamentet. Han understreket behovet for å sikre nasjonalforsamlingens normale funksjon og sikkerheten til alle borgere, inkludert fredelige demonstranter. Han kritiserte også opposisjonen for ikke å fremme substansielle krav under parlamentariske diskusjoner og for ikke å delta i komitémøter.

Opposisjonen, ledet av bevegelsen Tavush for Fedrelandet, har vært tydelig på sitt krav om Pashinyans avgang. Artsvik Minasyan, sekretær i fraksjonen «Armenia», har annonsert et møte den 17. juni for å diskutere en resolusjon om regjeringens avgang. Denne økten, som er pålagt ved lov, vil ytterligere ta for seg opposisjonens klager.

I tillegg led også media skader under sammenstøtene. Operatører fra CivilNet og News.am var blant de skadde, med også rapporter om ødelagt utstyr.

Hva kan Europa gjøre for Armenia? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt