I løpet av få år har sosiale medier gått fra å være en plattform for sosialt samvær til å bli et sentralt våpen i hendene på ekstremister og terrorgrupper.
I Pakistan brukes plattformer som TikTok og Telegram nå målrettet for å svekke både staten og store økonomiske prosjekter – særlig det kinesisk-finansierte CPEC, skriver den pakistanske avisen The Express Tribune.
– Terrorgrupper som Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) har brukt sosiale medier som verktøy for propaganda og rekruttering, sier forskeren Amarnath Amarasingam ved Queen’s University i Canada.
Han forklarer at TTPs mediearm Umar Media produserer videoer, podkaster og digitale magasiner på flere språk, og sprer innholdet gjennom både åpne og krypterte kanaler.
TikTok som kampplattform
Særlig oppsiktsvekkende er den økende bruken av TikTok som plattform for digital krigføring. Den forbudte gruppen Baloch Liberation Army (BLA) bruker den kinesiske appen til å spre anti-kinesisk og anti-statlig innhold, med mål om å svekke støtte til China–Pakistan Economic Corridor (CPEC).
Ifølge pakistanske myndigheter har antall videoer rettet mot CPEC økt fra rundt 50 i 2015 til over 1 200 i 2024. Bare i Balochistan har de fått mer enn 35 millioner visninger.
– Baloch-grupper bruker TikTok-algoritmen for å spre falsk informasjon og undergrave Kinas tilstedeværelse i regionen, skriver forskeren Sajid Aziz i en analyse for Global Network for Extremism and Technology.
Les også: Utviklingen av jihadistisk terrorisme i Afghanistan-Pakistan-regionen 🔒
Digitalt våpenkappløp
Grupper som BLA og TTP bruker også AI-teknologi til å lage overbevisende videoer og grafikk, og benytter hashtagger som #StopCPEC for å spre budskapet bredt. Ifølge eksperter er dette et tydelig eksempel på såkalt hybridkrig, der digitale og fysiske virkemidler kombineres.
– Det er fortsatt tidlig, men det er ingen grunn til å tro at kunstig intelligens ikke vil bli brukt i enda større grad av ekstremistgrupper, sier Amarasingam.
Han advarer også mot at flere store sosiale medieplattformer nå trapper ned modereringen sin, og dermed gir mer spillerom for slike aktører.
Krever felles innsats
Flere eksperter og sikkerhetskilder mener Kina og Pakistan bør samarbeide tettere for å beskytte felles digitale interesser. Det foreslås blant annet å opprette en felles teknologigruppe som kan overvåke og raskt fjerne skadelig innhold.
– TikTok bør etablere en egen modereringsenhet i Pakistan, og stenge kontoer knyttet til forbudte grupper i samarbeid med myndighetene, heter det i rapporten.
Samtidig etterlyses nye digitale lover i Pakistan, som balanserer ytringsfrihet med behovet for å stanse målrettet propaganda mot statlige prosjekter.
Pakistans mareritt: Taliban vender våpnene mot sin gamle allierte 🔒