Jihadister har igjen rettet blikket mot afrikanske fengsler, med nylige opprør i Somalia og Niger som tydelige tegn på deres strategiske fokus.
I løpet av de siste dagene har jihadister utført to angrep på fengsler i Somalia og Niger. Mens opprøret i Niger var vellykket, ser det ut til at angrepet på et fengsel i Somalia ble stoppet. Disse hendelsene viser den vedvarende trusselen fra jihadistiske fengselsopprør på kontinentet og hvor viktig slike operasjoner er for jihadister, skriver Long War Journal.
Tidligere i dag forsøkte mistenkte medlemmer av al-Shabaab, al-Qaidas gren i Øst-Afrika, å gjøre opprør i Mogadishus sentralfengsel. Selv om det er uklart hvordan fangene fikk tak i våpen og eksplosiver, overrasket de fengselsvaktene med et angrep som førte til en intens skuddveksling.
Somaliske myndigheter har siden uttalt at forsøket på opprør ble stoppet, med fem angripere drept. Minst tre fengselsvakter ble også drept i angrepet. Mogadishus sentralfengsel, som huser mange fanger fra al-Shabaab og Islamsk stat i Somalia, var også åsted for et tidligere forsøk på fengselsflukt i 2020, som minner sterkt om dagens hendelse. I 2017 målrettet Shabaab fengselet med en selvmordsbombe for å skape en åpning for fanger til å rømme.
Fredag 12. juli, gjennomførte mistenkte jihadistiske fanger i Koutoukale-fengselet, like utenfor Nigers hovedstad Niamey, et opprør, tok våpen fra vaktene og rømte fra fengselet. nigerske myndigheter har ikke oppgitt hvor mange fanger som rømte, men det antas at det var snakk om dusinvis, inkludert mange jihadister fra Islamsk stat og al-Qaida.
Koutoukale-fengselet har tidligere vært mål for jihadistiske fluktforsøk. Islamsk stat prøvde også å befri fanger der i 2019, hvor dusinvis av krigere angrep fengselet utenfra. Denne operasjonen ble senere vist i en IS-video, men også dette angrepet ble avverget.
Å organisere fangeflukt kan ofte være en stor gevinst for jihadister. I tillegg til den betydelige propagandaverdien av slike operasjoner, kan disse hendelsene øke antallet i rekkene deres, styrke kapasitetene deres ved å frigjøre kapable individer, og gi gruppene ny retning ved å løslate ledere og nøkkelpersonell.
Les også: Tadsjikistans hijab-forbud vil ikke stanse ekstremisme
Det er av disse grunnene at organisering av fangeflukt er en viktig del av IS’ globale strategi. Slike operasjoner blir ofte oppfordret til av gruppens sentrale ledelse som en del av deres langsiktige «Breaking the Walls»-politikk som oppsto under Irak-krigen.
I nyere tid har gruppen også gjennomført en rekke fengselsflukter i det nordøstlige Syria, østlige Afghanistan, like utenfor Nigerias hovedstad Abuja, over hele Sentral-Asia, og to ganger i østlige Kongo i byene Beni og Butembo. Flere av disse hendelsene skjedde etter at IS-ledere offentlig oppfordret til slike operasjoner.
På den andre siden av det globale jihadistiske spekteret, har også al-Qaida økt fokuset på fengselsflukter, spesielt i Afrika. For eksempel, mellom 2018 og 2020, lanserte al-Qaidas offisielle gren i Vest-Afrika, JNIM, flere fengselsflukter i Mali og Burkina Faso. Disse operasjonene fikk eksplisitt ros fra al-Qaidas kommando, som også oppfordret JNIM til å fortsette slike operasjoner.
I Somalia gjennomførte Shabaab en vellykket fengselsflukt i den nordlige byen Bosaso i 2021. Dette angrepet kom kort tid etter at gruppens emir, Abu Ubaidah Ahmed Omar, kom med denne kunngjøringen i en video:
«Frigjøringen av fanger er et hovedmål for [Shabaab]… vi sier til muslimske fanger overalt: Vi føler hva dere føler… vær tålmodige og utholdende, å frigjøre dere fra fangenskap er en gjeld i nakken på deres mujahidin-brødre. Og jeg sier til mujahidin, la frigjøringen av muslimske fanger være på toppen av deres prioriteter.»
De to nylige jihadistangrepene på forskjellige geografiske områder på det afrikanske kontinentet understreker den fortsatte ideologiske og strategiske betydningen jihadister legger i slike operasjoner. Siden jihadistledere fra både Islamsk stat og al-Qaida fortsetter å oppfordre til slike operasjoner, vil fengselsangrep og opprør sannsynligvis fortsette.
Slik vinner terrorgrupper hjertene: Islamisk stats stille strategi i Afrika