26. desember, 2024

Nye detaljer om Russlands tap av S-70-drone over Ukraina

Share

Russland mistet sin avanserte S-70 «Okhotnik»-drone i en hendelse over Donetsk-regionen i Ukraina. Ulykken har skapt spørsmål om droneprogrammets status og kapasitet.

5. oktober bekreftet Russland sitt første tap av den tunge stealth-dronen S-70 «Okhotnik» i en vennlig ild-hendelse over den okkuperte Donetsk-regionen. Opptak som sirkulerte på sosiale medier viste russiske styrker som skjøt ned det som senere ble identifisert som S-70-dronen, en av de mest avanserte ubemannede systemene under utvikling i Russland, melder Defence Blog.

For øyeblikket har Russland kun noen få prototyper av S-70 «Okhotnik», som utvikles med teknologi hentet fra det femte generasjons jagerflyet Su-57. Dronen er en del av Moskvas innsats for å utvikle en flåte av tunge, stealth ubemannede luftfartøy (UAV) som kan utføre angreps- og rekognoseringsoppdrag i samarbeid med bemannede fly.

Ifølge rapporter tok et par russiske militærfly, bestående av en bemannet Su-57 og den ubemannede S-70, av fra Akhtubinsk flybase, omtrent 585 kilometer fra frontlinjene, for en operativ testflyging. Oppdraget var en del av dronens eksperimentelle prøver, med mål om å teste dens evner i reelle kampsituasjoner.

En teknisk feil førte imidlertid til at dronen mistet kontakten med bakkekontrollen og kom ut av kurs mot ukrainsk-kontrollert territorium. Det oppsto panikk blant de russiske militære som var ansvarlige for testen. Radiokommunikasjon fra flykontrollsenteret avslørte at bakkekommandører beordret den medfølgende Su-57-piloten til å forsøke å forstyrre dronens flybane, og til og med foreslo å bruke flyets vinge for å avlede den.

Til slutt ble det besluttet å avfyre en luft-til-luft-missil for å skyte ned dronen. S-70 «Okhotnik» styrtet i Kostiantynivka, bare 16 kilometer fra frontlinjen, og restene ble tatt hånd om av ukrainske styrker.

Les også: Polsk selskap med kostnadseffektiv droneinterceptor

Foreløpige analyser av vrakrestene har sådd tvil om russiske påstander om dronens avanserte kapasiteter.

– Dette er ingen avansert kampdrone. Den ligner mer på et seilfly med grunnleggende flyegenskaper og radiokontroller, sa en ukrainsk forsvarsekspert.

Bruken av det bemannede Su-57-jagerflyet som kommandoformidler for dronen ble også sett på som ineffektiv og fremhevet begrensningene i Russlands nettverkskapasiteter. S-70 mangler de avanserte stealth-teknologiene som Russland hevder å besitte, og den har ikke nettverkssystemer sammenlignbare med NATOs Link-16. I stedet er dronen avhengig av en enkel radiolink for styring, noe som begrenser dens operasjonelle fleksibilitet.

Det russiske forsvarsdepartementet har lenge promotert S-70 som en «lojal vingemann» til Su-57, i stand til å delta i koordinerte oppdrag og bruke et bredt spekter av luftbårne våpen. Hendelsen stiller imidlertid spørsmål ved dronens evne til å utføre sofistikerte kampmanøvrer, inkludert bruk av luft-til-luft-missiler eller presisjonsstyrte våpen.

S-70-programmet startet i 2017 da den første prototypen av dronen ble introdusert. Den ble utviklet av Chkalov flyfabrikk i Novosibirsk, med bakketester som fant sted sent i 2018. Siden da har dronen vært en del av Russlands bredere innsats for å utvikle neste generasjons UAV-er, selv om den hittil har fungert mer som en teknologidemonstrator enn en fullt operativ plattform.

Mens Russland fortsetter å drive utviklingen av S-70 fremover, er dronens kampevner fortsatt tvilsomme. Tapet av dronen i denne hendelsen, sammen med de utfordringene som ble avdekket, reiser alvorlige bekymringer om programmets fremtid. Til tross for Russlands ambisjoner om å bruke avanserte ubemannede systemer i fremtidige konflikter, tyder realiteten på bakken på at S-70 fortsatt er langt fra å være det høyteknologiske aktivumet Kreml har promotert.

Russisk jagerfly skjøt ned egen avansert stealthdrone over Ukraina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt