17. november, 2024

Ny bølge av rohingya-flyktninger setter Bangladesh under press

Share

En økende flyktningstrøm av Rohingya fra Myanmar skaper nye utfordringer for Bangladesh, som allerede sliter med å håndtere overfylte leirer med begrensede ressurser.

Rundt 8 000 rohingya-muslimer har flyktet til Bangladesh de siste månedene, på grunn av økende vold i Rakhine-staten i Myanmar, ifølge bangladeshiske myndigheter, skriver Wion.

Volden har tiltatt som følge av kamper mellom Myanmars junta og Arakan-hæren, en mektig etnisk milits som har sin base i den buddhistiske majoritetsbefolkningen.

– Vi har informasjon om at rundt 8 000 rohingya nylig har krysset grensen til Bangladesh, de fleste i løpet av de siste to månedene, sa Mohammad Shamsud Douza, en senior tjenestemann med ansvar for flyktninger i den bangladeshiske regjeringen.

– Bangladesh er allerede overbelastet og har ikke kapasitet til å ta imot flere rohingya, sa han til Reuters onsdag.

Bangladesh’ regjering har tidligere ikke gitt noe offisielt anslag over hvor mange rohingya som har krysset grensen de siste månedene.

Regjeringen vil holde en «alvorlig diskusjon i kabinettet» i løpet av de neste to til tre dagene for å håndtere krisen, sa Bangladesh’ de facto utenriksminister, Mohammad Touhid Hossain, til journalister sent tirsdag.

Mens han uttrykte sympati for rohingyaene, understreket Hossain at landet ikke lenger har kapasitet til å tilby humanitær hjelp til flere flyktninger.

Les også: Myanmars kamp mot valutafall: Massearrestasjoner

«Det er ikke mulig å fullstendig stenge grensen,» la han til, men understreket at det vil bli gjort forsøk på å hindre ytterligere grensekryssinger.

Titusener av Rohingya-flyktninger i Bangladesh holdt demonstrasjoner i leirene 25. august, for å markere syvårsdagen for militæroffensiven i 2017 som tvang dem til å flykte fra Myanmar. De krevde en slutt på volden og en trygg retur til hjemlandet.

Over én million rohingya bor for tiden i overfylte leirer i det sørlige Bangladesh, uten håp om å returnere til Myanmar, hvor de stort sett blir nektet statsborgerskap og andre grunnleggende rettigheter.

Den siste voldsbølgen er den verste rohingyaene har opplevd siden Myanmars militære kampanje i 2017, som FN beskrev som en med «folkemordintensjoner».

Forrige måned sa Hossain til Reuters at Bangladesh ikke kan ta imot flere rohingya-flyktninger og oppfordret India og andre land til å ta større ansvar. Han ba også det internasjonale samfunnet om å legge mer press på Arakan-hæren for å stoppe angrepene på rohingyaene i Rakhine-staten.

Skyting mot sivile: Myanmar truer sikkerheten ved Bangladeshs grense

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt