5. desember, 2024

Norge vurderer langdistanse-droner for maritim overvåking

Share

Norge har bedt USA om informasjon om maritime droner for å styrke overvåkingen i nordområdene. To amerikanske produsenter trekkes frem som aktuelle leverandører.

Norge har startet arbeidet med å anskaffe langtrekkende maritime overvåkingsdroner for bruk i nordområdene. I den forbindelse har Forsvarsdepartementet kontaktet amerikanske myndigheter for informasjon om aktuelle modeller. Dette bekreftet statssekretær Anne Marie Aanerud overfor Breaking Defense.

– Norge vurderer flere typer droner. Det er foreløpig for tidlig å si noe konkret om type, antall eller krav utover det som er nevnt i langtidsplanen, uttalte Aanerud.

Langtidsplanen for forsvaret, publisert i april, nevner spesifikt et behov for droner som kan overvåke store områder over lengre tid.

Base på Andøya

De fremtidige dronene er planlagt utplassert på Andøya flystasjon, som tidligere huset Norges P-3 Orion overvåkingsfly. Basen, som opprinnelig skulle legges ned, ble bevart som en konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina og økt fokus på norsk forsvarsevne.

Flere modeller vurderes, men amerikanske Northrop Grumman og General Atomics peker seg ut. Northrop Grumman fremhever sin MQ-4C Triton, et avansert høydeovervåkingssystem som kan dekke enorme områder. Ifølge selskapets visepresident Doug Shaffer kan Triton utføre oppdrag som ellers ville krevd flere mindre droner.

– Kostnaden ved å bruke én Triton er over tid lavere enn å operere flere mellomstore droner, hevdet Shaffer.

MQ-9B SeaGuardian

General Atomics promoterer på sin side MQ-9B SeaGuardian, en mellomstor drone med lavere anskaffelseskostnader.

Les også: Krigføring med droner: Fremtidens slagmark i full utvikling 🔒

– MQ-9B kan overvåke både luft, hav og under vann. Den er ideell for arktiske forhold, sa en talsmann for selskapet.

MQ-4C Triton

Kritikk mot store droner

Anskaffelsen av store droner har møtt motstand i Norge. Tidligere luftforsvarssjef Rolf Folland advarer mot sårbarheten slike plattformer har i konfliktområder.

– Vi har sett i Ukraina og Midtøsten at store droner som MQ-9 Reaper og RQ-4 Global Hawk blir skutt ned av relativt enkle luftforsvarssystemer, skrev Folland i et fagblad.

Han mener at Norge bør vurdere alternative løsninger, som stealth-droner eller satellitter, for bedre beskyttelse og situasjonsforståelse.

Til tross for kritikken, er det lite som tyder på at Norge vil endre kurs. Anskaffelsen er en del av en bredere forsvarsstrategi for å styrke overvåkingen i nordområdene og møte trusler fra Russland.

Droner i fokus: Muligheter og utfordringer for fremtiden 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt