8. desember, 2024

Nordkoreansk langtrekkende artilleri observert i Russland

Share

Bilder av nordkoreanske langtrekkende artillerisystemer i Russland har skapt nye spekulasjoner om det voksende militære samarbeidet mellom Moskva og Pyongyang.

De omtalte bildene, delt på russiske sosiale medier, viser angivelig det 170-mm selvdrevne artillerisystemet M1989 «Koksan» under transport gjennom russisk territorium, skriver Defence Blog.

Utviklet for lang rekkevidde

M1989 «Koksan», oppkalt etter byen der det først ble observert, er kjent for sin imponerende rekkevidde. Artillerisystemet ble utviklet av Nord-Korea på 1980-tallet og er basert på et modifisert stridsvognchassis, ofte hentet fra T-54, T-62 eller kinesiske Type 59-stridsvogner.

Systemet har to hovedvarianter: M1979, som mangler integrert ammunisjonslagring, og M1989-modellen, som har plass til 12 granater og beskyttende kabin for mannskapet. M1989-modellen kan nå mål opptil 40 kilometer unna med vanlige granater og opptil 60 kilometer med rakettassisterte prosjektiler.

Les også: Strategisk splid: Nord-Koreas atomvåpen splitter Kina og Russland

«Koksan» ble blant annet brukt under Iran-Irak-krigen på 1980-tallet, der det viste seg svært effektivt som motbatterivåpen. Artilleriets lange rekkevidde og slagkraft gjorde det til et verdifullt verktøy på slagmarken.

Ny leveranse til Russland

At slike artillerisystemer nå dukker opp i Russland, kan tyde på at Moskva søker å styrke sitt arsenal midt i den pågående krigen i Ukraina. Samarbeidet med Nord-Korea, som har blitt tettere den siste tiden, gir Russland tilgang til nye våpenressurser som kan bidra til å styrke landets militære kapasitet.

– Dette viser en tydelig utveksling av utstyr mellom Russland og Nord-Korea, som begge er underlagt internasjonale sanksjoner, sier en anonym militæranalytiker.

Samarbeidet vekker bekymring i Vesten, som frykter at Nord-Koreas teknologi kan bidra til å eskalere konflikten ytterligere.

Betalingen for Nord-Koreas deltakelse i Russlands krig

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt