16. januar, 2025

Nord-Makedonias EU-håp i fare etter gresk advarsel

Share

Med ny president og statsminister i Nord-Makedonia, har Hellas uttrykt dyp bekymring over brudd på internasjonale avtaler.

Hellas har anklaget Nord-Makedonia for å bryte en avtale om landets navn og advarer om at dette kan blokkere deres vei mot EU-medlemskap, skriver IntelliNews.

Den 23. juni ble Hristijan Mickoski valgt til statsminister i Nord-Makedonia. Han uttalte at han vil bruke det gamle navnet, Makedonia, internt, og kalte det nye navnet, Nord-Makedonia, for «skammelig». Landet ble omdøpt til Nord-Makedonia med signeringen av Prespa-avtalen i 2018.

Mickoski sa imidlertid at han vil bruke det nye navnet internasjonalt for å respektere grunnloven. Han har tidligere sagt at sikring av EU-medlemskap vil være hovedfokuset for regjeringens agenda.

Landets nye president, Gordana Siljanovska Davkova, utelot også ordet «Nord» fra sin offisielle ed i parlamentet da hun tiltrådte tidligere i år.

Les også: Maktspill på verdenssjakkbrettet: Strategisk konkurranse i det 21. århundret

– Staten og den politiske ledelsen i Nord-Makedonia har valgt, systematisk og vedvarende, å ikke bruke landets konstitusjonelle navn i intern offentlig diskurs. Dette utgjør et grovt brudd på Prespa-avtalen, som fastsetter enhetlig bruk av det unike navnet ‘Nord-Makedonia’ både nasjonalt og internasjonalt, sa Hellas’ utenriksminister George Gerapetritis i en uttalelse den 24. juni.

Han la til at overholdelse av internasjonal lov og traktater danner grunnlaget for global fred og sikkerhet, og at selektiv anvendelse er uakseptabel.

– Tilgang til EU uten full innlemmelse av EU-regelverket og full og betingelsesløs overholdelse av internasjonal lov og traktater, inkludert Prespa-avtalen, er utenkelig og uakseptabel, bemerket Gerapetritis.

Avtalen fra 2018 med Hellas satte en stopper for den tiår lange konflikten mellom de to landene, og åpnet veien for at Skopje kunne komme nærmere å starte EU-medlemskapsforhandlinger. Avtalen tillot også Nord-Makedonia å bli medlem av NATO.

Strategisk vending: India velger Hellas over Tyrkia i nytt forsvarsamarbeid

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt