Israel intensiverer militæroperasjoner i Gaza til tross for planer om våpenhvileforhandlinger og internasjonal bekymring for humanitær krise.
Ifølge Reuters, har Israels statsminister Benjamin Netanyahu erklært at de vil fortsette med militæroperasjonene mot Hamas i Gaza, selv om samtaler om våpenhvile er planlagt til å gjenopptas. Til tross for internasjonalt press, har Netanyahu i et kabinettmøte meddelt at Israel vil forflytte sine operasjoner til Rafah, som er sett på som det siste relativt sikre stedet i den tettbefolkede Gaza-enklaven etter over fem måneders krigføring.
Netanyahu ga disse uttalelsene etter et møte med Tysklands kansler Olaf Scholz, og forsikret at Israel ikke vil la sivile bli fanget i Rafah når angrepet starter.
I USA har president Joe Biden under en St. Patrick’s Day-hendelse i Det hvite hus understreket viktigheten av å øke humanitær hjelp til Gaza. Biden påpekte også at en tostatsløsning er den eneste veien til varig fred og sikkerhet.
Irlands statsminister Leo Varadkar uttalte at befolkningen i Gaza desperat trenger mat, medisin og ly, og uttrykte et behov for en umiddelbar stans av bombing på begge sider. Videre kritiserte han Israels «forhastede» avgjørelse om å godkjenne en landinvasjon av Rafah.
Les også: FN-spesialrapportør anklager Israel for «sultkampanje» i Gaza
Ved en felles pressekonferanse med Netanyahu, snakket Scholz om behovet for omfattende humanitær hjelp til Gaza. Han gjentok et rop om våpenhvile og mer hjelp til territoriet, et syn som også ble delt av presidenten for den Europeiske kommisjonen, Ursula von der Leyen, som besøkte Egypt samtidig.
På kabinettmøtet kritiserte Netanyahu sine allierte og minnet dem om et angrep den 7. oktober, som han beskrev som «den mest forferdelige massakren på jøder siden Holocaust.» Han forsvarte Israels rett til selvforsvar mot Hamas, som han refererte til som «monstre».
Netanyahu har også sagt at Hamas’ nylige forslag til våpenhvile inneholder «urealistiske krav». Likevel mener en palestinsk tjenestemann med kjennskap til meklingen at det nå er forbedrede sjanser for en avtale etter at Hamas har kommet med mer informasjon om det foreslåtte fangeprogrammet.
Helsemyndighetene i Gaza, kontrollert av Hamas, rapporterer at over 31.600 mennesker er drept som følge av Israels luft- og bakkeangrep, som også har drevet flertallet av befolkningen ut av deres hjem og ført dem til randen av hungersnød.
Det er rapportert at hjelpesendinger har nådd de nordlige delene av Gaza. Disse inkluderer en konvoi på 12 lastebiler med mel til områder som ikke har mottatt hjelp på fire måneder, ifølge palestinske medier.