Det er med stor glede at vi introduserer det nyeste tilskudde til vår faste redaksjon: Førsteamenuensis Glenn Agung Hole fra Universitet i Sørøst Norge (USN).
Dr. Hole kombinerer høyere akademisk utdanning med toppledererfaring fra store selskaper. Han har en Ph.d. i ledelse med spesialisering i TIPS-metodikken, samt en MBA skrevet for Statkraft. Hans lederkarriere omfatter direktørroller i selskaper som Probo Eiendom Invest ASA, Drammen Taxi AS og Fretex Miljø AS. Han har også vært programdirektør i nasjonale og internasjonale transformasjonsprosjekter.
Med bred erfaring innen strategisk ledelse og bærekraft, har Glenn etablert seg som en ekspert på endringsledelse, innovasjon og digital transformasjon. Hans engasjement for bærekraft og sosialt ansvar er en integrert del av hans ledelsesfilosofi. Glenn er en ekspert på strategisk lederskap, med erfaring på å lede selskaper gjennom perioder med vekst og endring. Hans unike kombinasjon av vitenskapelig kunnskap og praktisk erfaring posisjonerer ham som en ressurs for enhver organisasjon som søker å navigere i kompleksiteten av moderne forretninger med ferdighet og visjon med fokus på innovasjon og endringsledelse.
Glenns enestående bidrag har blitt anerkjent med mange utmerkelser. I 2016 ble han oppført blant Norges «100 Top Unge Ledere i Norge» av BI og Assessit. Han har også blitt tildelt tittelen Kentucky Colonel av Kentuckys Guvernør i august 2023, og i 2020 mottok han Storkorset av Georgias Ørn, begge deler som anerkjennelse for hans frivillige bidrag for den Georgiske Ortodokse kirken.
Nå, i en alder av 47 år og etter 28 års i næringslivet, omstiller Glenn sin innsats mot den akademiske verden. Han kanaliserer sin lidenskap inn mot fagområdene innovasjon, økonomi, ledelse og digitalisering. Hans nye oppdrag er å utvikle fremtidens ledere med et solid fundament i bærekrafts prinsipper.
Hos Geopolitika, trår Glenn inn i rollen som økonomiekspert og kommentator hvor han kommer til å bruke sin brede erfaring og økonomiske ekspertise til analysere og kommentere globale geoøkonomiske og geopolitisk forhold. Vi er meget stolte av å ha en så, habil, dyktig og driftig person med på laget. Velkommen skal du være, Glenn. Vi gleder oss til fortsettelsen!
Som følger kommer et intervju med Glenn, slik at våre lesere kan bli litt mer kjent med vår nyeste tilskudd:
– Hva fikk deg til å bry deg om internasjonal geopolitikk?
– Min interesse for internasjonal geopolitikk har vært en naturlig utvikling av min erfaring på tvers av næringsliv og sosialt arbeid. I løpet av mine 28 år som leder, blant annet i Lindorff Accounting Group, hvor jeg bygde opp et Shared Service Center i Vilnius, Litauen, fikk jeg innblikk i hvordan globale maktspill, politiske beslutninger og økonomiske krefter direkte påvirker både virksomheter og samfunn. Geopolitikk har gitt meg et kritisk rammeverk for å forstå de strukturelle forholdene som driver globale økonomier og former politiske landskap.
Les også: Geopolitika fyller et halvt år: Et blikk på vår reise så langt
– Samtidig har erfaringene mine fra sosialt arbeid i Ukraina, før krigen, og ved Kari Centre i Egypt – hvor jeg jobbet med psykisk utviklingshemmede barn – forsterket min innsikt i hvordan politiske beslutninger skaper konkrete utfordringer for mennesker på bakkenivå. Dette har gitt meg et unikt perspektiv på hvordan geopolitiske spørsmål kan ha direkte innvirkning på menneskers liv.
– Min erfaring med Georgia har ytterligere utdypet denne forståelsen. Der har jeg jobbet tett med den georgiske kirken og møtt både presidenten og regjeringen, og har fått innsikt i hvordan nasjoner på grensen mellom Øst og Vest navigerer i et landskap preget av politiske og økonomiske utfordringer. Dette arbeidet har gitt meg en solid bakgrunn for å forstå hvordan små nasjoner kan bruke sin strategiske posisjon til å balansere stormakters interesser, og hvordan dette kan påvirke hele regionen.
– Det er ikke mye penger å hente, og man er utsatt for offentligheten, så hvorfor vil du skrive om geopolitikk?
– Som akademiker er det heller ikke mye økonomisk gevinst å hente. I fjor betalte jeg tilnærmet det samme i skatt som jeg har som førsteamanuensis ved USN, der jeg underviser i entreprenørskap, økonomi og ledelse. Lønnen min nå er dårligere enn hva jeg hadde i basis lønn for 20 år siden i næringslivet. Det sies sitt hvor lite man verdsetter kompetanse i dag, mens om man er influenser kan man lire av seg en masse uten substans og holdepunkter og ha millioninntekter.
– Økonomisk godtgjørelse har aldri vært min drivkraft. Mitt engasjement har alltid vært å bidra til endring og utvikling av samfunnet på en helhetlig og bærekraftig måte. Geopolitikk gir meg et rammeverk for å belyse globale utfordringer som påvirker både nasjoner og enkeltmennesker.
– Jeg har valgt å bruke min erfaring og kunnskap til å utdanne fremtidige ledere og ingeniører. Vi trenger ledere som forstår og navigerer i det globale landskapet – som ser hvordan politiske, økonomiske og kulturelle faktorer henger sammen og påvirker vår felles framtid. Dette krever at vi ser verden som et helhetlig system.
– Samtidig ønsker jeg å bidra til utviklingen av det jeg kaller «kommende generasjoner 2.0,» gjennom aktiv folkeopplysning og utdanning. Geopolitikk handler for meg ikke bare om makt og konflikter, men om å skape en verden preget av samarbeid, bærekraft og langsiktig vekst. Det er dette som motiverer meg – ikke økonomisk avkastning, men «samfunnseffekt»
– Hvilke temaer kommer du til å fokusere på?
– I mitt arbeid vil jeg fokusere på hvordan geopolitiske faktorer påvirker økonomisk utvikling, innovasjon og næringsliv, med et særlig fokus på Norge og vår plass i den globale økonomien. Jeg vil belyse hvordan endringer i maktbalanser i regioner som Sentral-Asia, Øst-Europa og Øst-Afrika påvirker norsk utenrikspolitikk, økonomiske strategier og handel. I tillegg vil jeg utforske hvordan geopolitiske hendelser og politiske beslutninger påvirker global sikkerhet, ressurshåndtering og investeringer. Jeg skriver også litt for Finansavisen, E24, Ledernytt og Dagens Perspektiv.
Les også: Nyklassisk økonomi: Veikartet som sviktet
– Basert på mine erfaringer fra arbeid i Egypt, Ukraina, Georgia og Kasakhstan, vil jeg også undersøke hvordan politiske beslutninger påvirker menneskers liv på bakkenivå, spesielt i regioner som har vært utsatt for politiske og økonomiske utfordringer. Dette perspektivet er essensielt for å kunne formulere politikk og strategier som er både humane og bærekraftige.
– Hvilke geopolitiske temaer er det som blir mest relevante for Norge i tiden fremover?
– For Norge vil temaer som energisikkerhet, Arktis’ strategiske betydning, samt vårt forhold til stormaktene USA, Russland og Kina være avgjørende for økonomisk stabilitet og nasjonal sikkerhet. I tillegg er det viktig at vi forbereder oss på hvordan geopolitiske skiftninger i vår nærområde – spesielt i Baltikum og Skandinavia – kan påvirke våre utenrikspolitiske prioriteringer og regionale samarbeid.
– Sentral-Asia vil også få økt betydning. Kasakhstan, som et ledende land i regionen, er viktig for den geopolitiske balansen mellom Øst og Vest. Jeg har hatt dyp innsikt i Kasakhstan, både gjennom akademisk samarbeid og mine erfaringer i landet, og ser regionen som et potensielt strategisk partner for Norge. Videre har Georgia vist meg hvordan land i Øst-Europa og Kaukasus regionen manøvrerer seg i et globalt maktspill, og jeg mener at Norge har mye å lære av disse landenes tilnærming til politisk og økonomisk selvstendighet.
– Du ble nettopp utnevnt som æresprofessor ved Sarsen Amanzholov East Kazakhstan State University. Vi i Geopolitika mener at Sentral-Asia er en strategisk viktig del av verden som blir underrapportert om, så vi forsøker å fokusere mer på regionen. Hva er dine tanker om dette og Sentral-Asias posisjon i verden?
– Jeg er beæret over å ha blitt utnevnt som æresprofessor ved Sarsen Amanzholov East Kazakhstan State University. Dette er en stor anerkjennelse, og et vitnesbyrd om viktigheten av internasjonalt samarbeid mellom Norge og Sentral-Asia. Sentral-Asia har en sentral geopolitisk posisjon mellom stormaktene Kina, Russland og Europa, og regionen vil spille en stadig viktigere rolle på den globale scenen. Kasakhstan er spesielt interessant som et land som både har ressursrikdom og strategisk beliggenhet, og derfor er et viktig partner for Norge i å fremme økonomisk samarbeid og diplomatiske forbindelser.
– Jeg har også vært internasjonal valgobservatør i Kasakhstan, som ha gitt meg en dypere forståelse av hvordan demokratiske prosesser fungerer i regionen, og hvor viktig det er å støtte frie og rettferdige valg. Demokratisk deltakelse er en nøkkel for stabilitet og internasjonalt samarbeid, og jeg har vært en pådriver for å fremme betydningen av disse prosessene gjennom media og internasjonale kanaler.
Les også: Programerklæring
– Videre har min deltakelse på Astana International Forum vært en verdifull erfaring for meg, ettersom forumet gir en unik plattform for å diskutere de globale utfordringene vi står overfor, og hvordan små og mellomstore økonomier kan navigere i det kompliserte globale geopolitiske landskapet. Astana International Forum samler ledende politiske, økonomiske og akademiske aktører fra hele verden og gir en viktig mulighet for å fremme samarbeid og innovasjon på tvers av landegrenser.
– Det er virkelig en glede å ha deg med på laget, Glenn. Vi gleder oss til fortsettelsen. Har du noen avsluttende ord?
– Med min 28 års erfaring i næringslivet, spesielt i oppbyggingen av Lindorff Accounting Groups Shared Service Center i Baltikum, samt mitt arbeid innen sosialt arbeid og geopolitiske prosjekter i Ukraina, Egypt, Georgia og Kasakhstan, har jeg utviklet en helhetlig forståelse for hvordan internasjonale beslutninger påvirker både nasjoner og enkeltmennesker.
– Geopolitikk handler ikke bare om maktspill, men om hvordan politiske beslutninger påvirker hverdagen til mennesker. Dette er en av hoveddrivkraftene bak mitt geopolitiske engasjement. Jeg ønsker å bruke min erfaring til å forme en mer bærekraftig og innovativ fremtid, hvor vi ikke bare ser på delene, men på helheten.
– Jeg ser frem til å bidra til disse diskusjonene videre og til å dele mine erfaringer til på en global arena.