Fra 26. august til 3. september vil den nordiske forsvarsøvelsen «Northern Viking 2024» finne sted på og rundt Island.
Hovedmålet med øvelsen er å trene på forsvar av viktig nasjonal infrastruktur, sjøruter rundt Island, søk og redning, støtte fra vertslandet og samordning av relevante islandske etater. Dette melder den Islandske regjeringen i en pressemelding.
Øvelsen, som har vært arrangert siden 1982, baserer seg på bestemmelser i forsvarsavtalen fra 1951 mellom Island og USA. I tillegg til disse to landene, vil styrker, fly og skip fra Norge, Danmark, Frankrike, Nederland, Polen og Portugal delta, sammen med en del av den stående NATO Maritime Gruppen (SNMG1).
Det meste av øvelsen vil foregå i og rundt Keflavík flybase. Den sikter mot å styrke samarbeidsevnen og beredskapen mellom USA, Island og allierte nasjoner, og forbedre kommandoen og kontrollen over felles styrker for forsvar av Island og sjølinjene i det såkalte GIUK-gapet (Grønland, Island, Storbritannia).
Les også: USA lanserte ny strategi for Arktis
Øvelsen retter seg mot tradisjonelle militære trusler på land, til sjøs og i luften, men også mot multifasetterte trusler og sabotasjehandlinger som vil teste islandske myndigheter og responskapasiteten til islandske etater.
Spesifikke hendelser i øvelsen inkluderer en amfibisk landing, ekspedisjons- og konstruksjonskapasitet, samt søk og redning og humanitær assistanse.
Omkring 1,200 deltakere forventes å ta del i øvelsen, hvorav omtrent 200 er fra Islands forsvarsdepartement, kystvakt, den nasjonale politikommisjonæren, sivilbeskyttelse og krisehåndtering og andre institusjoner.
Northen Viking 2024 (NV24) er ledet av den amerikanske sjette flåten, planlagt og utført som en felles militærøvelse i live-format. Den er under direkte styring av USAs europeiske kommando og USAs marinestyrker i Europa. Den amerikanske sjette flåten, med hovedkvarter i Napoli i Italia, utfører et bredt spekter av felles marineoperasjoner, ofte i samarbeid med allierte.
Armenia starter militærøvelser med USA under stadig et forverret forhold til Russland