Mileis talsperson kunngjorde mandag på X at Sonia Cavallo er blitt fjernet fra stillingen som ambassadør i Washington.
Argentinas president Javier Milei har fjernet Sonia Cavallo som landets ambassadør til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) etter at hennes far, økonomen Domingo Cavallo, kritiserte regjeringens valutapolitikk. Dette melder Buenos Aires Times.
Avskjedigelsen kommer kort tid etter at hennes far, tidligere økonomiminister Domingo Cavallo, skrev et blogginnlegg hvor han kritiserte Mileis valutapolitikk.
Sterk kritikk fra Cavallo
Domingo Cavallo, Argentinas økonomiminister fra 1991 til 1996, er kjent for å ha dempet hyperinflasjonen og regnes fortsatt som en sentral figur i landets økonomiske miljø. Han innførte en politikk der pesoen ble bundet til den amerikanske dollaren, kjent som “konvertibilitet”, en strategi som senere bidro til økonomikrisen i 2001.
![](https://geopolitika.no/wp-content/uploads/2025/02/Bush-2002-cavallo-300x202.png)
I et blogginnlegg i januar hevdet Cavallo at Mileis strategi med en kontrollert svekkelse av pesoen har ført til en “overdreven verdistigning” av valutaen, noe som tømmer sentralbankens nettoreserver.
Forrige uke advarte han om at selv en stor utbetaling fra Det internasjonale pengefondet (IMF) ikke ville være nok til å styrke reservene til et nivå som muliggjør oppheving av kapitalkontrollene.
Les også: Milei søker frihandelsavtale med USA i 2025
Mileis motangrep
Milei svarte mandag på Cavallos kritikk i et intervju med nyhetskanalen A24 og kalte den tidligere økonomiministeren “skammelig”.
– Dette programmet er langt mer vellykket enn konvertibilitet var, sa Milei, og understreket at regjeringen hans ikke har vært avhengig av hyperinflasjon for å gjennomføre politikken. Han pekte på at administrasjonen har opprettholdt et budsjettoverskudd samtidig som den har kuttet skatter.
Milei kritiserte også Cavallos politikk på 1990-tallet:
– Da Argentina ble rammet av den negative Tequila-krisen på midten av 90-tallet, hvordan løste Cavallo det? Han økte skattene, sa presidenten.
Valutakontroller strammes inn
Mileis regjering har arvet eksisterende valutakontroller, men strammet dem ytterligere inn forrige uke. Myndighetene lar nå pesoen svekkes med én prosent i måneden, ned fra to prosent, noe som er langt under inflasjonsraten.
Forskjellen mellom prisvekst og valutadevaluering har utløst en bred debatt blant økonomer om pesoens reelle verdi og konsekvensene av Mileis valutapolitikk.
Argentinas president vil etablere internasjonal høyreallianse