19. desember, 2024

Mexico fryser sitt diplomati med USA og Canada: kritisert for planlagt rettsreform

Share

Det diplomatiske forholdet mellom USA og Mexico er satt på pause etter kritikk fra amerikanske og canadiske diplomater mot planer om rettsreform i Mexico.

Forholdet mellom USA og Mexico er viktig. Dette naboskapet preges av felles geografi og historie, samt dype kulturelle bånd. Dette samspillet har formet Texas til det unike stedet det er i dag. Likevel oppstår det av og til diplomatiske uenigheter, og den nåværende situasjonen ser ut til å være ganske alvorlig, melder The Texas Standard. 

Den 27. august kunngjorde Mexicos avtroppende populistiske president, Andrés Manuel López Obrador, også kjent som AMLO, en pause i Mexicos forhold til USAs og Canadas ambassader. Denne pausen kommer etter kritikk fra diplomatene fra begge land mot López Obradors plan om å omforme Mexicos rettssystem. Presidenten mener at disse diplomatene ikke har noe med Mexicos indre anliggender å gjøre.

Carlos Gutierrez Mannix, foreleser i statsvitenskap ved University of Texas – Rio Grande Valley, mener dette trekket hovedsakelig er symbolsk og sentrerer rundt López Obradors plan om å la dommere velges i valg.

— En av hovedforslagene i reformen av rettsvesenet er å ha direkte valg av dommere, uttrykte Mannix.

Presidenten hevder at reformen vil bidra til å utrydde den utbredte korrupsjonen i rettsvesenet som har vart i mange tiår. USA frykter derimot at denne endringen vil politisere rettsvesenet som vanlig, noe som ofte innebærer korrupsjon og mørke penger i Mexico.

Les også: Samarbeid over grensen: Hvordan USA og Mexico kan restarte sitt forhold

Tusenvis av dommere og rettsmedarbeidere over hele Mexico har allerede streiket i protest mot planen. Forrige uke kalte USAs ambassadør endringen for en stor risiko for Mexicos demokrati, noe Gutierrez Mannix beskrev som en svært oppflammende uttalelse.

Denne pausen i diplomatiske forhold beskrives mer som et symbolsk risp enn noe annet.

– Det er svært symbolsk. Det betyr ikke så mye. Personalet blir ikke bedt om å dra. De blir ikke bedt om å sensurere seg selv, sa han.

Presidenten vil ikke snakke direkte med ambassadøren før han selv ønsker. Det er en måte for å legge press på USA og Canada, samtidig som det ikke forårsaker et internasjonalt problem, men også samtidig vinne litt offentlig støtte.

Til tross for protestene hevder Gutierrez Mannix at reformene er svært populære.

– De fleste støtter faktisk reformen. De fleste mener at rettsvesenet er svært korrupt og at det har blitt overtatt av de meget rike, og at det har blitt et byråkrati som ikke er representativt. Og presidenten har vært svært flink til å formidle dette budskapet, sa han.

Slår alarm om masseinnvandring: En sikkerhetsrisiko 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt