Titusenvis samlet seg i Libyas hovedstad for å kreve at statsminister Abdul Hamid Dbeibeh og hele dagens ledelse går av. Situasjonen i landet beskrives som fastlåst og spent.
Massive folkemengder fylte Martyrplassen i Tripoli fredag 24. mai med krav om at statsminister Abdul Hamid Dbeibeh fjernes fra makten, og at Libyas presidentråd overtar styringen midlertidig. Det melder Al Sharq Al Awsat og ble videreformidlet av IntelliNews.
Demonstrantene ga presidentrådet noen dager på å svare på kravene, men eksperter peker på at det er nesten umulig å danne en ny regjering raskt, spesielt på grunn av maktdelingen og splittelsen i det vestlige Libya.
Krav om valg og ny grunnlov
I en felles uttalelse ba demonstrantene presidentrådet ta ansvar for landet og krever ny grunnlov og nasjonale valg innen 25. juli.
– Dette er en fredelig og sivilisert nasjonal markering, sa presidentrådets leder Mohamed al-Menfi, som oppfordret til at demonstrasjonene fortsetter uten vold.
Fredagens markering ble kalt «Avgjørelsens fredag» av deltakerne, som beskrev regjeringsskifte som helt avgjørende for Libyas stabilitet.
Les også: Oljestopp lammer Libya: Pengepolitisk uro truer med å velte stabilitet
Spent sikkerhetssituasjon
Uroen følger etter voldelige sammenstøt i Tripoli 12. mai, hvor Abdul Ghani al-Kikli – leder for den mektige Stabilitetsstøtte-enheten – ble drept. Regjeringen svarte med å innføre unntakstilstand.
Etter sammenstøtene etablerte presidentrådet og FNs Libya-delegasjon (UNSMIL) en felles våpenhvilekomité. Målet er å sikre hovedstaden, beskytte sivile og fremforhandle en varig sikkerhetsordning.
UNSMIL og presidentrådet uttrykker samtidig forpliktelse til nedtrapping, fredsbygging og overholdelse av internasjonal humanitærrett.
Frykter ny borgerkrig
Libya har vært preget av politisk kaos siden diktator Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011. Landet er i dag delt mellom to rivaliserende regjeringer: Dbeibehs enhetsregjering i vest, og en østlig regjering ledet av Osama Hamad, støttet av general Khalifa Haftar og parlamentet i Benghazi.
Den siste voldsbølgen har forsterket frykten for at Libya igjen kan synke ned i full borgerkrig. Demonstrasjonene i Tripoli sender samtidig et klart signal til FN om å øke presset for en politisk løsning.