15. januar, 2025

Malaysia styrker båndene til Russland tross vestlig press

Share

Malaysias statsminister Anwar Ibrahim har reist til Russland for å utforske nye samarbeidsmuligheter, til tross for internasjonalt press mot Vladimir Putin. Besøket markerer en videreføring av Malaysias alliansefrie utenrikspolitikk.

Den malaysiske statsministeren Anwar Ibrahim er på et to-dagers besøk i Russland, hvor han skal møte president Vladimir Putin. Møtet gir rom for samtaler om et bredt spekter av temaer, fra jordbruk og matsikkerhet til handel og investeringer, ifølge Malaysias utenriksdepartement, skriver The Strait Times.

– Dette besøket vil uten tvil gi de beste fordelene for Malaysia, spesielt når det gjelder å styrke samarbeidet og de bilaterale båndene mellom Malaysia og Russland, skrev Anwar på sosiale medier-plattformen X ved starten av sitt besøk.

Anwar følger dermed i fotsporene til andre asiatiske ledere som Indias Narendra Modi, Kinas Xi Jinping, Nord-Koreas Kim Jong Un, Indonesias Joko Widodo og Myanmars junta-sjef Min Aung Hlaing, som alle har møtt Putin siden Russland invaderte Ukraina for over to år siden. Dette viser at mange asiatiske ledere ikke har latt seg påvirke av Vestens fordømmelse av Putin og anklagene om krigsforbrytelser.

Tidligere denne uken inngikk Putin en avtale om å styrke de økonomiske båndene under et besøk i Mongolia, som ble kritisert av Ukraina for å ikke ha utført arrestordren utstedt av Den internasjonale straffedomstolen mot den russiske lederen.

I juli beskrev Indonesias påtroppende president Prabowo Subianto, som da besøkte Moskva som forsvarsminister, Russland som «en ekte venn» etter sitt møte med Putin.

USA har vært kritisk til land som Vietnam, som har tatt imot Putin etter angrepet på Ukraina. Den amerikanske ambassaden i Hanoi uttalte tidligere i år at «ingen land bør gi Putin en plattform til å fremme sin krig og normalisere sine grusomheter.»

En talsmann for USAs ambassade i Kuala Lumpur har ikke kommentert Anwars besøk i Moskva.

Anwar vil også bekrefte Malaysias interesse i å bli med i BRICS-samarbeidet, hvor Putin er formann for 2024, ifølge Malaysias utenriksdepartement. Anwar er også ventet å tale på Østlig økonomisk forum i Russlands fjerne øst den 5. september.

Les også: Etniske spenninger og politiske utfordringer i hjertet av Sørøst-Asia

Russlands motstandere har grunn til å være forsiktige med landets økende bånd til Malaysia. Sørøstasiatiske Malaysia har blitt et knutepunkt i den globale forsyningskjeden for databrikker, og teknologigiganter har investert milliarder i landets infrastruktur. Anwar har lovet minst 25 milliarder malaysiske ringgit (ca. 5,6 milliarder singaporske dollar) i støtte til Malaysias halvlederindustri, og har som mål å tiltrekke seg ytterligere 500 milliarder ringgit i investeringer.

Men det finnes også risikoer. Det malaysiske selskapet Jatronics ble lagt til USAs sanksjonsliste etter påstått å ha levert komponenter til russiske militærtilknyttede firmaer. Polen har advart asiatiske land om farene ved sanksjoner og salg av varer med dobbelt bruk, som kan anvendes både sivilt og militært:

– Russland produserer ikke sine egne halvledere. Det er mange andre varer med dobbelt bruk, og hvis man ser på tallene for russiske import eller transitt til noen sentralasiatiske land, er noen av dem svært overraskende, uttalte Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski i Singapore denne uken.

Det er imidlertid lite sannsynlig at slike advarsler vil påvirke Anwar. Den erfarne politikeren har opprettholdt en alliansefri politikk siden han kom til makten i 2022, og har understreket at han ikke vil velge side, men heller tiltrekke investeringer og fremme økonomisk vekst.

I 2022 var Russland Malaysias åttende største handelspartner blant europeiske land, med en total handelsøkning på 15,6 prosent til 3,1 milliarder amerikanske dollar det året, ifølge Malaysias utenriksdepartement.

Malaysia søker seg mot BRICS: Handel og diplomati på agendaen

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt