I skyggen av AI-entusiasme og økonomisk optimisme, har S&P 500 opplevd sin mest lovende start på året siden 2019.
Ifølge Wall Street Journal har S&P 500-indeksen hatt sin beste start på året siden 2019, ansporet av solid bedriftsprofitt, økende interesse for kunstig intelligens (AI), og forventninger om rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Disse elementene har sammen skapt et sterkt kjøpspress blant investorer.
Markedet har overrasket selv de mest optimistiske investorene med sin robuste opptur i første kvartal. Med en oppgang på 10%, har S&P 500 satt 21 nye rekordhøyder, drevet av bred markedsdeltakelse utover de store teknologiselskapene. Økonomien har imponert, med en resesjonsfrykt som har avtatt og en allmenn optimisme rundt AI-teknologiens fremtidsutsikter.
Investeringer har strømmet inn i AI-relaterte aksjer, med Nvidia i spissen med en oppgang på 82%. Denne teknologibølgen, sammen med en generell risikovilje blant investorer, har også løftet mindre kjente indekser som Russell 2000 og sektorer utover teknologi.
Den sterke starten på året har ført til spørsmål om markedets fremtidige retning, spesielt siden S&P 500-selskapene har økt sin markedsverdi med mer enn $9 billioner siden oktober i fjor. Historiske data indikerer imidlertid at et sterkt første kvartal ofte fører til fortsatt suksess gjennom resten av året, med S&P 500 som stiger 94% av tiden når den legger til 8% eller mer i første kvartal.
Les også: Historisk vending: Japan forlater negativ rentepolitikk
Likevel, med aksjer som handles til priser høyere enn det femårige gjennomsnittet, uttrykker noen eksperter bekymring for om selskapenes inntjeningsvekst kan holde tritt med de høye forventningene. Dette bringer frem spørsmål om markedets potensielle overvurdering og hva som kunne føre til en reversering av den positive trenden.
Investorenes tillit er også på et flerårig høyt nivå, drevet av en økonomi som fortsatt viser styrke gjennom et høyt forbruk, ansettelser, og en arbeidsledighet på under 4%. USAs sentralbanksjef Jerome Powells tro på en fortsatt nedadgående inflasjonstrend til tross for nylige prissjokk, understøtter videre investoroptimismen.
Men med økte forventninger kommer også en fare for selvtilfredshet. Markedseksperter advarer om at uten en fast forankring i fundamentale forhold, kan det nåværende momentumet fort snu, spesielt hvis inflasjonen viser seg å være mer vedvarende eller bedriftsinntjeningen svakere enn forventet.
I sum reflekterer den nåværende markedssituasjonen en blanding av optimisme og forsiktighet, der investorer balanserer mellom håp om fortsatt vekst og bevisstheten om potensielle risikoer som lurer i horisonten.
Kun kontanter gjelder: New Yorks boligmarked lukker døren for gjennomsnittsborgere