Innbyggere vender tilbake til en by i ruiner etter opprydding i flyktningleirer ved Goma. Mange har verken hus, mat eller håp.
Over 100 000 mennesker ble tidligere i år tvunget til å forlate flyktningleirer rundt byen Goma i Øst-Kongo, etter at opprørsgruppen M23 rykket frem. I byen Sake, vest for Goma, ble beboerne møtt av en spøkelsesby med utbombede hus og ingen mulighet til å forsørge seg, skriver The Guardian.
– Jeg trodde livet skulle bli lettere da jeg kom tilbake, sier 53 år gamle Furaha Pendano.
Hun hadde bodd i Lushagala-leiren siden februar i fjor, men måtte forlate den sammen med familien da M23 ga de fordrivne 72 timer til å forlate området.
– Jeg sliter med å skaffe mat og husly. Vi bor nå i et telt der hjemmet vårt sto før. Det er verken strøm, rent vann eller toalett, forteller hun mens hun selger epler ved veikanten.
Lever i telt og fattigdom
Kahindo Batachoka (38) vendte tilbake til Sake i februar etter to år i Bulengo-leiren. Huset hennes ble ødelagt i et bombeangrep. Nå bor hun og fem barn i et telt fra FN. Ektemannen ble drept i kampene.
– Vi lever i elendighet, sier hun. – Jeg kan ikke jobbe i åkrene lenger. Det finnes ingen inntektskilde her.
Gaspard Bulenda, en annen tilbakevendt beboer, forteller om en lignende hverdag.
– Vi har ikke penger, husene våre er ødelagt, og barna våre går ikke på skole, sier han.
Les også: Slaget om kritiske mineraler tilspisser seg 🔒
Tusenvis av hus ødelagt
Ifølge lokal tjenestemann Batachoka Douglas er over 1 000 hus ødelagt i Sake. Han advarer om at sult kan ramme mange innbyggere.
– Folk har ingen frø til å dyrke mat, og de har ikke midler til å bygge opp hjemmene sine igjen. Mange kvinner føder rett på bakken, sier han.
Før krigen levde mange av jordbruk, men uten redskaper og støtte er det vanskelig å komme i gang igjen.
Konflikten bak flukten
M23, støttet av Rwanda ifølge flere internasjonale aktører, har siden 2021 tatt kontroll over store deler av Nord- og Sør-Kivu. Gruppen hevder de beskytter kongolesiske tutsier og andre minoriteter mot hutuer.
Kampene har sin bakgrunn i folkemordet i Rwanda i 1994, da mange av gjerningsmennene flyktet inn i Kongo.
Flere forsøk på våpenhvile har brutt sammen. Nå frykter mange av dem som nylig har vendt tilbake til Sake at de snart må flykte på nytt.
– Jeg frykter for fremtiden her, sier Gaspard Bulenda.
De store sjøers felle: Konflikten mellom Rwanda og DR Kongo 🔒