1. mai, 2025

Kinesiske sikkerhetsstyrker i Pakistan vekker bekymring i India

Share

Private kinesiske vakter har ankommet Sindh-provinsen for å beskytte investeringer. Nå frykter India en ny geopolitisk opptrapping.

Kina har for første gang sendt egne sikkerhetsoperatører til den sørlige pakistanske provinsen Sindh. Målet er å sikre kinesiske statsborgere og prosjekter i det kriserammede området – men utviklingen kan få langt større ringvirkninger i regionen, skriver Eurasia Times. 

Kinesisk tilstedeværelse på bakken skjer under det såkalte «Joint Security Companies Framework», en avtale Pakistan inngikk etter press fra Beijing. Over 30 000 kinesere jobber i dag i Pakistan, særlig knyttet til det storstilte infrastrukturprosjektet China-Pakistan Economic Corridor (CPEC), som er en del av Kinas Belte-og-vei-initiativ.

Angrep mot kinesere utløste endring

Bakgrunnen for utplasseringen er en bølge av voldelige angrep rettet mot kinesiske arbeidere og anlegg. Særlig i provinsene Balutsjistan og Khyber Pakhtunkhwa har opprørsgrupper som Baloch Liberation Army (BLA) stått bak attentater og sabotasje.

– Den nåværende sikkerhetssituasjonen gjør at vi må handle direkte for å beskytte våre folk og våre interesser, sa en kilde nær Kinas ambassade til EurAsian Times.

I oktober i fjor ble to kinesiske statsborgere drept i et selvmordsangrep utført av BLA. Kort tid etter ble en kinesisk arbeider skutt og drept av en lokal vakt i Karachi.

Første kinesiske vakter i Sindh

I første omgang har 60 kinesiske sikkerhetsfolk blitt sendt til to kraftverk i Thar-området i Sindh. Der skal de overvåke pakistanske vakter og sørge for sikkerheten rundt anleggene.

Oppdraget ledes av tre kinesiske selskaper: Dewe Security, Frontier Services Group og Huaxin Zhongshan Security. I tillegg til vakthold driver de overvåking og eskorte av kinesiske arbeidere.

– Vi forsøker å begrense kontakt mellom lokalbefolkningen og våre borgere, sier en anonym sikkerhetskilde til lokal presse.

Alarmklokkene ringer i India

I New Delhi følger man utviklingen med stigende uro. Kinesisk sikkerhetsnærvær tett opp mot den indiske grensen, kombinert med økt militært samarbeid mellom Kina og Pakistan, tolkes som en mulig opptrapping.

Les også: Pakistans mareritt: Taliban vender våpnene mot sin gamle allierte 🔒

– Kinas støtte til Pakistan langs grensen, inkludert leveranser av droner og radarutstyr, peker i retning av en tettere militær allianse, sier en indisk etterretningsoffiser til India Today.

Allerede i fjor deltok over 300 kinesiske soldater i en felles militærøvelse med Pakistan. Flere eksperter frykter at det neste skrittet kan bli fast stasjonering av kinesiske styrker ved viktige CPEC-anlegg, som havnebyen Gwadar.

Intern uro i Pakistan

Den økende utenlandske tilstedeværelsen vekker også motstand innad i Pakistan. Mange i Balutsjistan og Sindh ser på CPEC som økonomisk utbytting, og på kinesiske sikkerhetsstyrker som en trussel mot nasjonal suverenitet.

– Det som begynte som et håp om utvikling, har blitt en bevæpnet korridor av utenlandsk kontroll, sier en lokal aktivist fra Quetta til nyhetsbyrået AFP.

Pakistan har i tillegg økt forsvarsbudsjettet betydelig, med 90 milliarder rupier øremerket sikkerhet rundt kinesiske prosjekter.

Nå advarer flere kommentatorer om at landet er i ferd med å miste kontrollen over egen sikkerhetspolitikk.

Spenninger mellom Pakistan og Afghanistan: Historiske røtter, politiske dimensjoner og sikkerhetsperspektiver 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt