4. juli, 2024

Kinesiske selskaper går under jorden for å handle med Russland

Share

Kinesiske firmaer tyr til uoffisielle betalingskanaler for russiske transaksjoner som følge av skjerpet amerikansk sanksjonspolitikk

En produsent av elektriske apparater i Guangdong, Kina, opplever vanskeligheter med å sende varer til Russland, ikke på grunn av problemer med produktene, men fordi kinesiske storbanker strammer inn betalingstransaksjoner av frykt for amerikanske sanksjoner, rapporterer Reuters.

For å kunne få betalinger for sine elektriske varer vurderer det Guangdong-baserte selskapet nå å bruke valutameglere som opererer langs Kinas grense mot Russland, uttalte selskapets grunnlegger Wang, som kun ønsket å bli omtalt ved sitt etternavn.

Den amerikanske regjeringen har pålagt Russland og russiske enheter en rekke sanksjoner siden landet invaderte Ukraina i 2022. Trusselen om å utvide disse sanksjonene til å inkludere kinesiske banker – som USA anklager for å «drive frem» Moskvas krigsinnsats – kjøler ned finansieringen som smører hjulene for selv ikke-militær handel fra Kina til Russland. Dette skaper økende problemer for små kinesiske eksportører, ifølge syv kilder innen handel og bankvirksomhet som er kjent med situasjonen.

Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 6: Russland-Kina-dynamikken: Mellom avhengighet og trusler 🔒

Som følge av at kinesiske storbanker trekker seg fra finansiering av transaksjoner relatert til Russland, tyr noen kinesiske selskaper til små banker på grensen og underjordiske finansieringskanaler som pengeformidlere – til og med forbudt kryptovaluta, fortalte kildene til Reuters. Andre har trukket seg helt ut av det russiske markedet.

Store kinesiske banker bruker nå måneder i stedet for dager på å klargjøre betalinger fra Russland, noe som tvinger Wang til å ty til uortodokse betalingskanaler eller krympe sin virksomhet:

– Du kan ganske enkelt ikke drive virksomhet ordentlig ved å bruke de offisielle kanalene, sa han.

Blinken konfronterer Kina om Russland-støtte under nøkkelmøte i Beijing

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt