21. februar, 2025

Kinesiske lokalmyndigheter pålegges å bruke DeepSeek AI i beslutningsprosesser

Share

Partiledere i flere byer har bedt tjenestemenn ta i bruk teknologien, som nylig skapte uro i USAs teknologisektor.

Lokalmyndigheter i Kina har gitt ordre om at tjenestemenn skal bruke kunstig intelligens fra DeepSeek til å støtte beslutningsprosesser, skriver South China Morning Post.

Høytstående personer i flere byer har instruert ansatte om å ta i bruk teknologien.

Blant disse er Zhengzhou, hovedstaden i Henan-provinsen, hvor partisekretær An Wei har oppfordret ledende tjenestemenn til å «studere og mestre bruken av KI-modeller som DeepSeek» og «utnytte KI for å styrke beslutningstaking, analyse og problemløsning», ifølge byens offisielle avis.

Den lokale politiske forskningsavdelingen har også utgitt en opplæringsmanual til tjenestemennene, hvor KI beskrives som «en rådgiver og assistent for å støtte vitenskapelig beslutningstaking i byens partikomité», ifølge den Shanghai-baserte nyhetskanalen ThePaper.cn.

Økende bruk i kinesiske byer

I Laibin, en by i Guangxi-regionen, ble tjenestemenn tirsdag oppfordret til å «aktivt omfavne og lære seg nye teknologier» og «bruke kunstig intelligens for å assistere i beslutningsprosesser, analyse og problemløsning», rapporterer statlige medier.

Samme dag meldte partiets avis i Foshan, en by i Guangdong-provinsen, at DeepSeek var blitt integrert i byens digitale forvaltningstjeneste og kunne «tilby intelligent støtte for myndighetenes beslutninger».

Les også: DeepSeek: Teknologiens triumf eller Vestens sovende mareritt?

Dette er første gang tjenestemenn har blitt instruert om å bruke en spesifikk KI-modell i beslutningsprosesser. Likevel har kunstig intelligens tidligere blitt innført i kinesiske lokalmyndigheter.

I fjor foreslo en felles uttalelse fra flere sentrale regjeringsdepartementer å ta i bruk teknologien i utviklingen av «smarte byer», et konsept fremmet av president Xi Jinping.

Flere kinesiske byer har allerede lansert nettbaserte tjenester basert på DeepSeek, og myndighetene undersøker ytterligere bruksområder.

AI skaper internasjonale reaksjoner

DeepSeek, som er basert i Hangzhou, har i løpet av de siste månedene overrasket Silicon Valley, Wall Street og den globale teknologisektoren med lanseringen av to banebrytende AI-modeller – V3 for språkprosessering og R1 for inferensbaserte analyser.

Disse modellene presterer på nivå med KI-løsninger utviklet av selskaper som OpenAI og Google, men er betydelig billigere å trene opp.

Samtidig har DeepSeek vekket bekymringer om sensur. Myndigheter i flere land, inkludert USA, Italia, Australia og Sør-Korea, har forbudt bruken av teknologien i offentlige institusjoner. I Sør-Korea har DeepSeek også blitt fjernet fra app-butikker.

Sør-Korea stopper nye nedlastinger av DeepSeek

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt