8. desember, 2024

Kinesisk økonom advarer: Dollaravhengigheten kan bli en felle

Share

Beijings valutareserver er utsatt for politiske svingninger, advarer en kinesisk økonom, som mener avhengigheten av amerikanske dollar bør reduseres.

Beijing bør revurdere håndteringen av sine valutareserver på 3,3 billioner amerikanske dollar, med tanke på den vedvarende trusselen om finansielle sanksjoner fra USA, ifølge en fremtredende kinesisk økonom, skriver South China Morning Post.

Advarselen kommer fra Zhang Ming, nestleder ved Institutt for finans og bankvesen i det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap. Han er den siste av flere høytstående eksperter som oppfordrer til en mer diversifisert strategi og redusert avhengighet av amerikanske dollar.

Denne bekymringen gjenspeiler en økende uro blant beslutningstakere i Beijing. Det er nå enighet om at Kina må forberede seg på mulige tiltak fra en ny amerikansk president, med valget som nærmer seg.

«Håndteringen av disse [valuta]reservene står overfor betydelige utfordringer i å bevare og øke deres verdi,» skrev Zhang i en artikkel publisert på nettsiden til China Chief Economist Forum tirsdag.

«Spesielt må [Kina] håndtere de finansielle risikoene som er forbundet med mulige fremtidige sanksjoner fra USA,» la han til.

Store dollarreserver

Kinas valutareserver er verdens største og drevet av landets høye eksportinntekter. Reservene utgjorde 3,316 billioner dollar per september, ifølge den statlige administrasjonen for valutareserver.

Den kinesiske økonomien, verdens nest største, har ikke opplyst om den nåværende sammensetningen av reservene, men amerikanske dollar antas fortsatt å utgjøre hoveddelen, etter å ha stått for 55 prosent i 2019.

Ifølge amerikanske finansdepartementets data reduserte Kina sine amerikanske statsobligasjoner med 1,9 milliarder dollar i august, noe som bringer beholdningen ned til 774,6 milliarder dollar.

Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle

Kina har også redusert sine statsobligasjoner med om lag en tredjedel de siste tre årene, og Japan har nå blitt den største utenlandske innehaveren av amerikanske statsobligasjoner.

Zhang påpeker at amerikanske dollar har blitt «våpenisert» etter nylige geopolitiske hendelser, noe som gir Kinas sentralbank nye utfordringer i arbeidet med å internasjonalisere yuan.

Russland-sanksjoner

Omfattende sanksjoner fra USA og deres allierte ble innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar 2022. Disse sanksjonene omfattet blant annet utestengelse fra det internasjonale betalingssystemet Swift og frysing av rundt 300 milliarder dollar i valutareserver.

Disse tiltakene har vakt bekymring i Beijing, ettersom kinesiske banker også kan bli sanksjonert for deres forretningsforbindelser med Russland eller andre politiske forhold.

Zhang oppfordrer derfor til en større diversifisering av utenlandske aktiva, inkludert en overføring av kontroll fra sentralbanken til flere kinesiske selskaper og enkeltpersoner.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt