1. april, 2025

Kinesisk-bygget demning i Ecuador kan kollapse – over 17 000 sprekker oppdaget

Share

Ecuadors største vannkraftverk, bygget av et kinesisk statsselskap, risikerer nå å rase sammen.

Nå advarer eksperter mot feilplassert design, dårlige materialer – og voksende energikrise, melder Dialogo Americas.

Det kinesisk-finansierte Coca Codo Sinclair-demningen i Ecuador er i ferd med å bli en ingeniørkatastrofe. Bloomberg rapporterer at det prestisjetunge prosjektet, bygget av SinoHydro og finansiert med over 30 milliarder kroner fra Kina, er i fare for å rase sammen på grunn av dårlig planlegging og tusenvis av sprekker i turbinene.

Ifølge ecuadorianske medier har demningen bare produsert 42 prosent av kapasiteten i første halvår 2024, noe som har ført til omfattende strømrasjonering og hele 19 lange strømbrudd. Landet er nå rammet av en alvorlig energikrise.

– I sin iver etter å få fotfeste i Latin-Amerika har Kina lansert strategiske prosjekter som havner, veier og demninger. Men dårlig byggekvalitet gjør at land som Ecuador nå sitter igjen med regningen, sier Luis Somoza, ekspert på sikkerhet og internasjonale relasjoner, til Diálogo.

Les også: Vann som våpen: India bekymret for Kinas demningsplaner i Tibet

17 000 sprekker og uegnede forhold

Ecuadorianske myndigheter har avdekket over 17 000 sprekker i de åtte turbinene. Kontrollorganet i landet advarer nå om at hele kraftverket kan bli ødelagt om sprekkskader og erosjon fortsetter. Allerede fire år etter oppstart kollapset et naturlig vannfall som var avgjørende for tilførselen til demningen.

Eksperter i Ecuador og USA peker på store geologiske mangler. Ifølge avisen El Mercurio advarte to uavhengige studier mot å bygge kraftverket i området, som er preget av porøs grunn, seismisk aktivitet og nærheten til vulkanen El Reventador.

USA hjelper til

Ingeniører fra US Army Corps of Engineers og geologer fra US Geological Survey ble i 2024 sendt til Ecuador for å hjelpe med å finne løsninger for å redde demningen. Sammen med det statlige kraftselskapet CELEC vurderer de nå tiltak for å stanse erosjonen og sikre infrastrukturen.

– Det er et geologisk ustabilt område, og risikoen var kjent. Men politisk press og kinesiske interesser vant fram, forklarer Alexandra Almeida fra miljøorganisasjonen Acción Ecológica.

Kraftverket ble lansert som et symbol på Ecuadors energiuavhengighet og fremtidige eksport av strøm. I stedet har det blitt et varsko om konsekvensene av Kinas infrastrukturprosjekter i Sør-Amerika, mener flere analytikere.

Kinas megademning i Tibet truer Himalayas økosystem og politiske stabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt