Til tross for Kinas ambisjoner om å etablere flere internasjonale militærbaser, viser ny forskning at landet står overfor betydelige utfordringer før det kan true USA.
Ifølge en rapport fra RAND vil Kinas voksende interesse for utenlandske baser ikke utgjøre en stor trussel mot amerikanske styrker de neste seks årene. Kina er ikke godt posisjonert til å bygge eller drifte baser på en måte som vil forbedre deres evne til å utfordre USA.
Defense One rapporterer at Kina i 2017 etablerte en base i Djibouti på Afrikas Horn. Dette området har vist sin strategiske verdi, særlig i lys av houthi-militsens angrep og sjørøveri. En vurdering fra det amerikanske Forsvarsdepartementet i 2021 viste at Kinas kaianlegg i Djibouti er stort nok til å støtte fartøy som ubåter og hangarskip, noe som indikerer et større forsøk på å utvide sin utenlandske basestruktur. Kina har vurdert avtaler i land som Kambodsja, Ekvatorial-Guinea, Namibia, Salomonøyene, De forente arabiske emirater og Vanuatu.
Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi
Kinas marine, som allerede er større enn den amerikanske, kan nå 435 skip innen 2030. En økning i utenlandske baser kan teoretisk gjøre det mulig for Kina å utfordre USA hvor som helst. Rapporten understreker likevel at Kina har en lang vei å gå før de kan bygge eller bruke slike baser på en måte som virkelig utfordrer USAs dominans. Kina mangler sofistikerte kommando- og kontrollstrukturer i utlandet som USA har. Kinas nåværende utenlandske kommando-strukturer er usammenhengende og ukoordinert. For eksempel er PLA-marinens operasjoner i Adenbukten under kommando av enkelte hovedkvarter, ikke en felles kommando-struktur.
Kina sliter også med å bygge baser utenfor sitt eget land. Kinesiske forskere har funnet at deres teknikker for å bygge og styrke baser er avhengig av lokale ressurser som betong og stål, og omfattende tillatelser for å bygge dypt under bakken. Kinas forhold til vertslandene er også mer begrenset enn USAs forhold til sine partnere i utlandet. De er basert på lån og mindre på militære forhold, noe som kan bli problematisk hvis Kina trenger å bruke utenlandske baser for langvarige kamphandlinger.
Forskningen viser ingen tegn på at Kina planlegger militære operasjoner fra utenlandske baser rettet mot USA. Dette kan skyldes at PLA erkjenner de politiske utfordringene ved å få støtte fra vertsland for slike operasjoner. Rapporten advarer mot selvtilfredshet, selv om trusselen fra kinesiske utenlandske baser er «usannsynlig å bli en betydelig krigstrussel mot amerikanske operasjoner før minst 2030». Et nettverk av utenlandske baser kan likevel utgjøre indirekte sikkerhetsutfordringer for USA ved å komplisere amerikansk forsvarsplanlegging i ustabile og konfliktfylte land.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒