22. januar, 2025

Kinas spill i Kambodsja kan drive Vietnam i armene på USA

Share

Funan Techo-kanalen i Kambodsja, finansiert delvis av Kina, skaper geopolitisk uro og kan endre maktbalansen i Sørøst-Asia.

Funan Techo-kanalen i Kambodsja omtales som et historisk prosjekt som «kan endre regionens politiske landskap». Kina støtter byggingen av denne 180 kilometer lange kanalen, som vil koble Mekong-elven til den kambodsjanske kysten. Dette prosjektet til 1,7 milliarder dollar skal minske Kambodsjas avhengighet av Vietnam, skriver South China Morning Post.

Kambodsjas statsminister Hun Manet beskriver vannveien som en mulighet for landet til å «puste med vår egen nese». Likevel har prosjektet ført til spenninger med Vietnam, et annet medlem av ASEAN og Kambodsjas østlige nabo. Vietnam har uttrykt bekymringer om vannsikkerhet og påvirkningen dette kan ha på Mekong-deltaet, kjent som landets «risbolle».

Les også: Miljøforkjempere i Kambodsja møtt med harde dommer

USA har også oppfordret til større åpenhet omkring prosjektet, gitt dets mulige implikasjoner for regional vannforsyning og landbrukets bærekraft. Spørsmålene omkring Kinas investeringer reiser tvil om hvorvidt Beijing vil benytte denne muligheten til å styrke sin innflytelse i regionen, og kanskje utvide sin militære tilstedeværelse i Sørøst-Asia.

Vietnam ser med bekymring på prosjektet og frykter tap av økonomisk innflytelse over Kambodsja. Dette kan presse Vietnam nærmere USA, spesielt i lys av landets økende motstand mot Beijing i Sør-Kinahavet. En analyse fra den Beijing-baserte tenketanken Anbound peker på at Funan Techo kan styrke Kinas økonomiske og geopolitiske innflytelse i området, noe USA ikke ønsker under en intens regional rivalisering.

Prosjektet, som ventes å ta omtrent fire år å fullføre, inkluderer bygging av 11 broer og tre sluser. Det markerer Kambodsjas første store forsøk på å koble Mekong med havet, og redusere landets avhengighet av vietnamesiske havner for global frakt og handel.

Kinesiske krigsskip fortøyd i Kambodsja bekymrer Washington

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt