25. desember, 2024

Kinas kommunistpartis nye økonomiske strategi – Vinner den investorenes tillit?

Share

Kinesiske aksjer opplever en markant oppgang, drevet av nye økonomiske støttepakker fra myndighetene. Investorer vurderer nå mulighetene for langsiktig avkastning i et marked med lave verdsettelsestak.

Globale investorer forbereder seg på å satse på Kina igjen i en betydelig endring av stemningen, utløst av Pekings innsats for å snu den økonomiske nedgangen og gjenopplive den langsiktige interessen for aksjemarkedet, skriver Japan Times.

Det er tidlige dager, og få kapitalforvaltere forventer en kinesisk vekstbølge med det første. Men statlige tiltak for å tiltrekke mer kapital til aksjer og stimulere forbruket har økt attraktiviteten til fortsatt lave kinesiske selskapsvurderinger, sier investorer i grupper som sammen forvalter mer enn 1,5 billioner dollar i kundemidler.

– Vi skal være veldig disiplinerte, men samlet sett føler vi at det er mer oppside enn nedsider, sa Gabriel Sacks, porteføljeforvalter for fremvoksende markeder hos Abrdn, som forvalter 506 milliarder pund (677 milliarder dollar) i eiendeler.

Han sa at gruppen hadde kjøpt kinesiske aksjer «selektivt» forrige uke og ville vente på mer detaljerte politiske planer fra Beijing etter noen uvanlig ærlige økonomiske støtteforpliktelser som har generert en kraftig aksjemarkedsoppgang de siste dagene.

Kinas fabrikkaktivitet har krympet for en femte måned på rad, og tjenestesektoren senket farten kraftig i september, noe som tyder på at Beijing kan måtte handle raskt for å nå sitt vekstmål på 5 prosent for 2024. Langsiktige institusjonelle investorer holdt seg for det meste på sidelinjen forrige uke da hedgefond sendte kinesiske aksjer til topps for å glede seg over en stimulusbonanza, viste data sendt til kunder av Goldman Sachs-strateg Scott Rubner.

Les også: Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt

Aksjefondenes beholdning av kinesiske aksjer falt til 5,1 prosent av porteføljen, et tiår lavt nivå, i slutten av august, sa Rubner.

Kinesisk forbrukertillit har blitt hardt rammet av en eiendomskrise som har sin rot i president Xi Jinpings tiltak for å stoppe en haug med risikofylt eiendomsgjeld anslått til over 1 billion dollar fra å vokse. Samtidig har spenningene mellom USA og Kina eskalert.

Men investorer vurderte at tidevannet vendte etter at kinesiske myndigheter lovet å bruke nødvendige midler for å nå vekstmålet på 5 prosent. De lettet også noen begrensninger på boligkjøp, senket bankenes utlånsrenter og tilbød meglere billige midler til å kjøpe aksjer.

– Det er for mye av en misforbindelse mellom hva (kinesiske aksje)vurderinger tar høyde for og det forbedrede politiske narrativet, sa Natasha Ebtehadj hos Artemis Fund Managers.

Hun la til at hun hadde økt sine kinesiske aksjeposter de siste dagene og tatt noen nye posisjoner.

Regjeringens tiltak for å tiltrekke mer kapital til aksjer og stimulere forbruket har økt attraktiviteten til fortsatt lave kinesiske selskapsvurderinger. Kinesiske aksjer hadde sin beste daglige gevinst siden 2008 på mandag, men investorer advarte mot å forvente flere slike eksplosive kortsiktige bevegelser.

– Dette er en teknisk, likviditetsdrevet oppgang, sa George Efstathopoulos, porteføljeforvalter basert i Singapore hos Fidelity International, og la til at det sannsynligvis ble forårsaket delvis av shortselgere som ruller av sine posisjoner på aksjekursnedganger.

– Det er sannsynligvis mye shortdekning, det er sannsynligvis mange hedgefond som hopper inn for kortsiktige avkastninger, sa Sacks fra Abrdn.

Investorer har trukket netto 1,4 milliarder dollar ut av aksjefond fra det større Kina så langt i 2024, noe som reverserer alle innstrømmingene fra 2023, et år preget av uoppfylte håp om en økning i forbruket etter at strenge COVID-19-nedstengninger tok slutt.

Efstathopoulos sa at han vil vente til den kinesiske forbrukertilliten øker før han kjøper flere kinesiske aksjer.

Mark Tinker, hovedinvesteringssjef hos Toscafund Hong Kong, et hedgefond, sa at Beijings siste tiltak viste at Kina kanskje bygger bærekraftig husholdningsetterspørsel i stedet for å jakte rask vekst med enda en eiendoms- eller infrastrukturbølge.

– Vekst på 5 prosent er ikke verdt det hvis alt du gjør er å oppmuntre til (mer) destabiliserende gjeld, sa han.

Luca Paolini, hovedstrateg hos Pictet Asset Management, som forvalter mer enn 260 milliarder euro (291 milliarder dollar) i kundemidler, sa at investorer kanskje har oversett utsiktene om at amerikanske rentekutt kan øke global etterspørsel og kinesiske eksport.

Den amerikanske sentralbanken startet den lenge ventede rentenedsettelsessyklusen 18. september med et betydelig kutt på 50 basispunkter.

– Det vi forteller våre kunder denne uken er at hvis du ikke har noe (i Kina), kan det være lurt å legge til noen posisjoner, la Paolini til.

Noel O’Halloran, hovedinvesteringssjef hos KBI Global Investors, sa at han begynte å kjøpe kinesiske aksjer denne sommeren basert på verdsettelsesaker og ikke ville ta fortjeneste ennå.

– I forhold til allokeringer til Kina er det for tidlig for mange å endre sine allokeringer, men jeg tror retningen bare kan gå én vei, nemlig oppover.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt