Kinas kystvakt har tatt kontroll over et omstridt rev nær en filippinsk militærbase, ifølge kinesiske medier. Samtidig holder USA og Filippinene militærøvelser.
Kinas kystvakt har gjennomført en operasjon for å ta kontroll over Tiexian-revet, også kjent som Sandy Cay-revet, i Sør-Kinahavet. Det meldte statskanalen China Central Television (CCTV) lørdag, skriver Taipei Times.
Revets beliggenhet, nær den filippinsk-kontrollerte øya Thitu, gjør det til et strategisk viktig punkt i en region preget av langvarige territorielle konflikter.
– Kystvakten har gått i land på revet for å «utøve suverenitet og jurisdiksjon», gjennomføre en «inspeksjon» og «samle videobevis om ulovlige aktiviteter fra filippinsk side», heter det i rapporten fra CCTV.
Kringkasteren publiserte bilder som viser fem svartkledde personer på revet, samt fire kystvaktmedlemmer som poserer med et kinesisk flagg på den hvite sanden.
Ingen fast tilstedeværelse
Ifølge en filippinsk maritim tjenestemann, sitert av Financial Times, forlot den kinesiske kystvakten området etter å ha heist flagget.
Les også: Den amerikanske geopolitiske skole: Sjømakt som nøkkelen til global dominans 🔒
Det er foreløpig ingen tegn til at Kina har etablert permanente strukturer på revet.
Filippinske styrker er fortsatt til stede på Thitu-øya, hvor Manila åpnet en kystvaktstasjon i 2023 for å styrke overvåkningen mot det de omtaler som kinesisk aggresjon.
Militærøvelser øker spenningen
Spenningen i Sør-Kinahavet har økt i takt med at Filippinene og USA har innledet sin årlige militærøvelse Balikatan, som startet forrige mandag.
Årets øvelse, som varer i tre uker, inkluderer blant annet en simulering av integrert luft- og missilforsvar.
Beijing har kritisert øvelsen kraftig og hevdet at den «undergraver den regionale strategiske stabiliteten» og anklaget Manila for «kollusjon med land utenfor regionen».
Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, til tross for en internasjonal dom fra 2016 som slo fast at Kinas krav ikke har rettslig grunnlag. Flere land, inkludert Filippinene, Vietnam og Malaysia, har motstridende krav i området.