12. januar, 2025

Kina: Filippinene vender seg til Japan for 5G-nettverk

Share

Japan og Filippinene samarbeider om å styrke landets 5G-infrastruktur i kampen mot kinesisk dominans, med støtte fra USA.

Japan planlegger å hjelpe Filippinene med å bygge et åpent radio-tilgangsnettverk (RAN) for 5G-teknologi. Denne utviklingen kommer som et svar på Kinas dominans innen 5G-infrastruktur i regionen, noe som har skapt bekymring for kybersikkerhet, skriver South China Morning Post.

Japan og Filippinene utforsker også en bilateral forsvarsavtale som vil tillate tropper fra begge land å delta i felles militærøvelser og styrke samarbeidet innen maritimt forsvar. Dette samarbeidet, som inkluderer bygging av 5G-basestasjoner i Filippinene, kan starte i løpet av de neste månedene.

Sherwin Ona, en førsteamanuensis i statsvitenskap ved De La Salle University, påpeker at kostnaden ved å bruke japansk teknologi kan være en betydelig barriere. Kinesisk 5G-teknologi er kjent for å være kostnadseffektiv og effektiv, noe som har bidratt til dens utbredelse på Filippinene.

Allan Cabanlong, tidligere senior tjenestemann ved Filippinenes departement for informasjon og kommunikasjonsteknologi, mener at Japans tilbud om teknisk ekspertise er en naturlig forlengelse av det eksisterende samarbeidet mellom de to landene innen 3G og 4G.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Nikkei rapporterer at USA sannsynligvis vil finansiere prosjektet. Dette følger Washingtons restriksjoner mot kinesiske som Huawei og ZTE, grunnet sikkerhet. Flere av USAs allierte, inkludert Australia, Storbritannia og Japan, har også forbudt kinesisk utstyr i sine 5G-nettverk.

Mange land frykter at kinesisk 5G-teknologi kan åpne for kyberangrep og uautorisert overvåkning. Likevel er kinesisk teknologi allerede utbredt i utviklingsland, med Huawei og ZTE som står for omtrent 40 prosent av det globale markedet for 5G-utstyr.

Til tross for utfordringene, ser Ona det som en klok beslutning for Filippinene å velge japanske leverandører, gitt Kinas aggressive oppførsel i regionen og risikoen for kyberangrep. Cabanlong understreker viktigheten av å styrke Filippinenes evne til å oppdage slike angrep og sikre at all teknologi oppfyller internasjonale sikkerhetsstandarder.

Avslutningsvis mener Cabanlong at beslutningen om å forby kinesisk teknologi må baseres på teknisk bevis. Hvis det kan påvises at en produsent støtter ondsinnede aktiviteter, bør dette deles med verden som grunnlag for et forbud.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt