8. desember, 2024

Kina-Etiopia: Et «partnerskap som tåler alt»

Share

Kinas økonomiske og politiske innflytelse i Afrika styrkes fra år til år.

Det kinesiske initiativet for Silkeveien, med sin politikk for å støtte store investeringsprosjekter, er en sentral drivkraft i denne opptrappingen i subsaharisk Afrika og Nord-Afrika. Etiopia, en av Kinas prioriteter på det afrikanske kontinentet, er landet som følger den kinesiske modellen for økonomisk utvikling nærmest. Etter en periode med rask vekst og økonomisk transformasjon, står landet nå overfor alvorlige økonomiske vanskeligheter, en situasjon som driver Kina og Etiopia til å styrke samarbeidet sitt.

Kinas økende makt i Afrika og søken etter lederskap i det globale sør

Siden 2020 har Kina vedtatt en utviklingsmodell av «dobbelt sirkulasjon», en strategi der det innenlandske markedet forblir det sentrale vekstpunktet, men hvor nasjonalt og internasjonalt marked må styrke hverandre. Målet på nasjonalt nivå er selvforsyning i teknologi og ressurser; målet på internasjonalt nivå er å erobre markeder i store fremvoksende land med høy vekst i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det kinesiske initiativet for de nye Silkeveiene, lansert av Xi Jinping i 2013, er en av de viktigste mekanismene i denne langsiktige internasjonale strategien som primært målretter land i sør.

Afrika forblir i 2024 den nest raskest voksende regionen i verden etter Asia. Kina er interessert i det afrikanske kontinentet på grunn av markedets størrelse, rikdommen på naturressurser, og nye investeringsmuligheter.

Globalt sett har Afrika nesten 30 % av verdens mineralressurser, 8 % av naturgassen og 12 % av oljereservene. Det er rikt på dyrkbar jord, vann og skoger. Det har 30 % av verdens sjeldne jordarter, som litium og nikkel, essensielle metaller i avanserte industrier som halvledere, litium-ion-batterier og grønn energi.

Konkurransen blir spesielt intens mellom de store maktene for å dele markeder og få tilgang til Afrikas ressurser. Men alle landene som satser på Afrikas økonomiske potensial og handels- og finansmuligheter har ikke de samme målene eller de samme virkemidlene. USA fokuserer hovedsakelig på private investeringer og markedsadgang for amerikanske selskaper, mens Europa konsentrerer seg om utviklingshjelp og samarbeid om styring, miljø, handel og utvikling. Som en del av de nye Silkeveiene, etablerer Kina sin egen type samarbeid, med fokus på infrastruktur, energi, gruvedrift og telekommunikasjon. Med sin tekniske, logistiske og økonomiske erfaring fra store afrikanske prosjekter, har kinesiske selskaper en klar konkurransefordel i disse områdene sammenlignet med sine utenlandske konkurrenter.

I løpet av de siste tretti årene har det økonomiske samarbeidet mellom Kina og Afrika utviklet seg svært raskt når det gjelder handel, utviklingsfinansiering og direkte utenlandske investeringer (FDI). Kina har vært den største handelspartneren i subsaharisk Afrika de siste 20 årene. Dens tilstedeværelse øker også raskt i Nord-Afrika: i Algerie og Marokko.

Les også: Jihadismens stille marsj gjennom Afrika 🔒

Kina er blitt den største handelspartneren til subsaharisk Afrika de siste 20 årene. I 2022 var Angola den største eksportøren til Kina (råolje, petroleumsgass osv.), etterfulgt av Den demokratiske republikken Kongo (raffinert kobber, kobolt, rå kobber osv.) og Sør-Afrika (gull, diamanter, platina osv.). Sør-Afrika var den største importøren av kinesiske produkter (radiotelevisjonsutstyr, datamaskiner, elektriske batterier osv.), etterfulgt av Nigeria (ustrikkede dameklær, gummisko, radiotelevisjonsutstyr osv.) og Egypt (maskiner og elektriske apparater, jern og stål, syntetiske tekstilfibre osv.). Til slutt, de årlige strømmene av direkte utenlandske investeringer (FDI) fra Kina har bare fortsatt å vokse siden 2003. I 2022 var de fem viktigste destinasjonene for kinesiske FDI i Afrika Sør-Afrika, Niger, Den demokratiske republikken Kongo, Egypt og Elfenbenskysten.

Afrika er også et prioritert mål for Kina i dets søken etter politisk innflytelse. Kina har et svært aktivt diplomati på bilateralt nivå, men også på multilateralt nivå med etableringen av spesifikke mekanismer som Forumet for Kina-Afrika-samarbeid (FOCAC), en plattform for utveksling som strukturerer de diplomatiske, handelsmessige, sikkerhetsmessige og økonomiske relasjonene mellom Kina og afrikanske land siden 2015.

Sammenlignet med Øst-Europa, hvor Kina har prøvd uten reell suksess å utvikle initiativet for de nye Silkeveiene, har afrikanske regjeringer og institusjoner gitt en svært positiv mottakelse til kinesiske initiativer. Den økonomiske og tekniske støtten fra Kina bidrar til utvikling av infrastruktur og tilbyr det afrikanske politiske og forretningseliten et svært interessant alternativ til det vestlige tilbudet. De store prosjektene iverksatt av Kina styrker den afrikanske drømmen og dens muligheter for rask vekst og transformasjon av kontinentet.

Kinas engasjement, som ikke er mistenkt for nykolonialisme, bidrar også til å styrke landets posisjon som en leder i det globale sør. Diskusjonene på BRICS-toppmøtet i 2023 i Johannesburg var viet til målet om akselerert gjensidig vekst, bærekraftig utvikling og inkluderende multilateralisme. Toppmøtet godkjente også opptak av seks nye medlemmer, Argentina, Iran, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og to nye afrikanske land Egypt og Etiopia. Kina og Russland oppfordret til dedollarisering, og Kina utvikler raskt bruken av den kinesiske valutaen, yuanen eller renminbi (RMB), i sine handels- og finansielle transaksjoner med afrikanske land, noe som gir dem en direkte fordel ved å unngå valutatap i deres handel med Kina. En rekke land, inkludert Zimbabwe i 2024, legger også yuanen til listen over valutaer i deres kurv av utenlandske valutaer.

Etiopia og Afrikas horn: En geostrategisk prioritet for Kina

Afrikas horn er en nøkkelregion for Kina, som for alle land der handelen passerer gjennom den maritime handelsruten som krysser Rødehavet, Suezkanalen og Adenbukta, en rute som er sentral for Kinas ‘Maritime Silkevei’.

Djiboutis havn, som er hovedhavnen i regionen, har en strategisk beliggenhet ved Bab el-Mandeb-stredet, ved inngangen til Suezkanalen, og det var i Djibouti at Kina etablerte sin første utenlandske marinebase i 2017. Djibouti er også hjem for den største permanente amerikanske militærbasen i Afrika, samt militærbaser fra Frankrike, Japan og Italia. Friheten til navigasjon i Rødehavet står på spill, og ett av oppdragene til militærbasene er å beskytte handelsskip mot angrep fra pirater eller andre opprørsgrupper som den jemenittiske Houthi-gruppen. Djibouti er også Etiopias viktigste havn, et land uten kystlinje.

Med nesten 127 millioner innbyggere i 2024, er Etiopia det nest mest befolkede landet i Afrika, etter Nigeria. Det er også det største landet på Afrikas horn, med et areal på over en million kvadratkilometer. Sammenlignet med Nigeria eller Angola, har Etiopia ikke betydelige naturressurser som olje og gass for å forklare en sterk kinesisk tilstedeværelse, men tiltrekker seg kinesere på grunn av mange andre geopolitiske faktorer.

Les også: Russlands fremrykning i Afrika fortsetter

Det bilaterale forholdet mellom Kina og Etiopia er en av Kinas eldste prioriteringer i Afrika og en av dets inngangsporter til Øst-Afrika. Det var i Etiopia det første Forumet for Kina-Afrika-samarbeid fant sted i 2003. I 2012 finansierte og bygde Kina hovedkontoret til Den afrikanske union i Addis Abeba, et prosjekt verdt 200 millioner dollar. Ved lanseringen av de nye Silkeveiene av Xi Jinping i 2013, var Afrikas horn og Etiopia naturligvis blant prioriteringene.

I løpet av de siste tjue årene har Kina spilt en stor rolle i regionen når det gjelder investeringer i energisektoren, transportinfrastruktur, industrikomplekser og det digitale området. Jernbaneforbindelsen mellom Addis Abeba og Djibouti, et av flaggskipprosjektene for de nye Silkeveiene, finansiert av Kina og bygget av kinesiske selskaper i 2018, bidrar effektivt til tilkoblingen mellom Djibouti og Etiopia.

Etiopia har opplevd sterk økonomisk vekst i omtrent femten år med en gjennomsnittlig vekstrate på omtrent 10 % per år, en av de høyeste i verden. Suksessen med den kinesiske økonomiske politikken i Etiopia har dermed blitt en referanse i Afrika for land som deltar i initiativet for de nye Silkeveiene.

Markedsøkonomien «med kinesiske egenskaper» bygger på flere sammenhengende faktorer, inkludert det sentrale rollen til det kommunistiske partiet, prioriteringen av investeringer i infrastruktur og energi, opprettelsen av spesielle økonomiske soner og den ledende rollen til statseide bedrifter. Med unntak av rollen til det eneste partiet, har Etiopia fulgt den kinesiske modellen: Prioritering av infrastruktur og energi, etablering av industriområder og også delegasjonen av gjennomføringen av store prosjekter til kinesiske selskaper. Dette har gjort det mulig for landet å integrere seg i globale verdikjeder i flere sektorer som tekstiler og mote, lær og sko eller hagebruk.

Kinesiske selskaper som opererer i Etiopia er statlige selskaper som er svært sterke både i Kina og på internasjonale markeder. Det kinesiske gigantselskapet Sinohydro, som har deltatt i byggingen av to vannkraftverk i vestlige Etiopia, er til stede i Asia, Afrika, Europa, Nord- og Sør-Amerika. State Grid Corporation of China (SGCC), som har bygget 1 136 km med energioverføringslinjer i Etiopia mellom Grand Renaissance Dam og Addis Abeba, er til stede i Kina, samt i Filippinene, Brasil, Portugal, Australia og Italia.

Jernbanen Addis Abeba/Djibouti ble gjennomført av to statseide kinesiske selskaper: China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) og China Railway Engineering Corporation (CREC). CCECC, et statseid selskap notert på Hongkong- og Shanghai-børsen, er verdensledende innen konstruksjon av havner, motorveier og broer, og produksjon av containerkraner. Sammenlignet med lokale byggefirmaer, har kinesiske selskaper den tekniske, økonomiske og menneskelige kapasiteten til å gjennomføre prosjekter under bedre kostnads- og tidsforhold, noe som ikke betyr at de bør beholde kontrollen over operasjonene for alltid. Mellom 2018 og 2024 har de to kinesiske selskapene trent tusenvis av lokalbefolkningen før de ga stafettpinnen videre til et lokalt etiopisk selskap.

Kina har mellom 2000 og 2022 gitt lån verdt totalt 170 milliarder dollar til 49 afrikanske regjeringer, statseide selskaper og regionale multilaterale institusjoner. Statseide kinesiske selskaper, spesielt innen bygg og anlegg, er åpenbart i stand til å raskt få lån fra kinesiske finansinstitusjoner, inkludert China Eximbank, som direkte avhenger av Kinas sentralregjering. Etiopia er dermed det andre største mottaket av kinesiske lån i Afrika i perioden 2000-2020.

Land               Mengde kinesisk finansiering

Angola            42 619

Etiopia            13 729

Zambia            9 848

Kenya              9 175

Nigeria            6 732

De 20 største mottakerne av kinesiske lån i Afrika,

2000–2020 (millioner dollar, ujustert)

Kina-Etiopia: et «strategisk partnerskap som tåler alt»

De politiske forbindelsene mellom Kina og Etiopia går tilbake til 1970, da diplomatiske forbindelser ble etablert, med en stor ideologisk nærhet og en felles visjon for økonomisk utvikling. Siden den gang har Etiopias stemmegivning i FN vært systematisk justert etter kinesisk politikk. Forbindelsene forblir også sterke mellom det kinesiske kommunistpartiet (KKP) og Prosperity Party i Etiopia. Dessuten konsulterer Etiopias statsminister, Abiy Ahmed, jevnlig sine kinesiske kolleger.

Disse elementene har bidratt til at Etiopia nøye følger den kinesiske utviklingsmodellen og satser på kinesisk økonomisk og teknisk støtte. Likevel er det økonomiske samarbeidet mellom Kina og Etiopia mer basert på pragmatiske grunnlag enn på ideologiske motiver. Interessekonvergensen mellom de to landene har blitt veldig sterk siden 2013, en tid da Etiopias prioritet var å investere i infrastruktur for å fremme vekst og redusere fattigdom, og Kinas prioritet var å utvikle infrastruktur, spesielt innen energi og transport, for å styrke sin tilstedeværelse på Afrikas horn.

Den betydelige finansielle støtten fra Kina til utvikling av etiopisk infrastruktur var en unik mulighet for landet, selv om Etiopia parallelt også har oppnådd støtte når det gjelder investeringer fra andre land som India og Saudi-Arabia, samt fra internasjonale finansinstitusjoner. Totalt sett har Kina vært den viktigste giveren, som representerer mer enn 50 % av Etiopias utenlandsgjeld, og har vært direkte involvert i valg og implementering av de fleste store prosjekter.

Investeringene i infrastruktur, energi, teknologi og produksjon tjener i dag både behovene til lokale, kinesiske eller utenlandske bedrifter så vel som regionale eller provinsielle myndigheter. De muliggjør et nytt trinn i utviklingen. I 2022 var brutto nasjonalinntekt (BNI) per innbygger i Etiopia 1.020 USD, men landet kan i 2025 komme inn i gruppen av mellominntektsland med en BNI per innbygger på mellom 1.137 USD og 4.458 USD.

Men Etiopia løper selvfølgelig risikoen for å bli for avhengig av Kina når det gjelder finansiering, eksport eller teknologi. Landet kan bli fanget i et avhengighetsforhold som fører til begrensning av dets suverenitet og underordning. Faktisk kan Etiopia redusere denne risikoen ved å diversifisere sine finansieringskilder og tiltrekke seg nye strømmer av utenlandske investorer. Ifølge rapporten om investering i verden fra UNCTAD i 2023, var Etiopia den tredje største mottakeren av FDI i Afrika. Det trakk inn 3,4 milliarder USD i løpet av regnskapsåret 2022/2023. Kina representerer fremdeles mer enn halvparten av de nye godkjente prosjektene, men Tyrkia kommer på andreplass blant investorene, med 2,5 milliarder USD, etterfulgt av India. Det er omtrent 650 indiske selskaper i Etiopia, med mer enn 5 milliarder USD i godkjente investeringer. Nesten 61,78 % av de indiske investeringene omhandler produksjonsindustrien og landbruket.

Les også: Tigray-krigen: En krise av glemt brutalitet

Vestlige medier bruker ofte uttrykket «gjeldsfelle-diplomati» for land som deltar i initiativet for de nye Silkeveiene, som Sri Lanka, Kenya, Maldivene, Djibouti og Laos. Denne formuleringen er forvirrende fordi Kina ikke har interesse i å sette sine handelspartnere i økonomiske vanskeligheter. Kinas internasjonale politikk og prosjektet for de nye Silkeveiene sikter selvfølgelig på å øke Kinas innflytelse, men i dette målet er prioriteringen å opprettholde felles prosjekter, utvikle handelen, få tilgang til begrensede ressurser og bygge et langsiktig politisk samarbeid.

De siste årene har Etiopia stått overfor en dramatisk situasjon med en borgerkrig som varte i to år i Tigray i nord i landet. Krigen endte i november 2022, men det fulgte en situasjon med sult forverret av tørke i regionen. Den etiopiske regjeringen og kinesiske finansinstitusjoner som Exim Bank kunne utvilsomt ikke forutse disse katastrofene, men hadde derimot tatt mange risikoer ved å multiplisere veldig store prosjekter samtidig og være for optimistiske med tanke på den raske økonomiske utviklingen.

Til tross for denne spesielt vanskelige situasjonen, fortsatte den etiopiske økonomien å vokse med en rate på 6,1 % i 2023, ifølge estimater fra IMF. Likevel var Etiopia i desember 2023 det tredje landet, etter Zambia og Ghana, som offisielt ble erklært i mislighold. Etiopia klarte i 2023 å forhandle frem en gjeldslettelse fra flere kreditorer, inkludert Storbritannia, USA og Kina, som godtok en gjeldspause under rammen for felles restrukturering etablert av G20. Men landet vil utvilsomt måtte devaluere sin valuta i 2024 for å sikre et lån fra IMF.

I 2023 kunngjorde Kina og Etiopia hevingen av deres samarbeid til nivået av et «strategisk partnerskap som tåler alt», noe som styrker de politiske og økonomiske båndene mellom de to landene i en periode med økende globale spenninger. Kina bruker denne formuleringen (på engelsk «all-weather strategic partnership») i sin utenrikspolitikk med sine nærmeste allierte, som Sri Lanka (2014), Pakistan (2018), Hviterussland og Venezuela (2023), Ungarn, Usbekistan og Pakistan (2024). Dette kan ha følgende konsekvenser: Etiopia vil støtte den kinesiske politikken internasjonalt, spesielt på FN-nivå og i Den afrikanske union, mens Kina vil gi Etiopia nødvendig hjelp til gjenoppbygging etter krigen og delta i lettelser av byrden av dens utenlandsgjeld.

Historisk sett var Etiopia det eneste landet som unngikk europeisk kolonisering takket være sine moderniseringsanstrengelser, sin militære motstand, men også et diplomati som sikret en viss balanse overfor utenlandske makter. Den etiopiske regjeringen må i dag vise den samme motstandskraften, bevare landets enhet og beskytte de etiopiske nasjonale interessene, samtidig som den fortsetter å forfølge ambisiøse økonomiske mål.

Man kan derfor snakke om en gjensidig avhengighet mellom Kina og Etiopia: Etiopia trenger Kina for å overvinne sine nåværende vanskeligheter og fortsette sitt mål om akselerert økonomisk utvikling, mens Kina trenger Etiopia for å sikre stabiliteten på Afrikas horn og øke sin innflytelse i Afrika.

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits. Det har blitt oversatt fra fransk. 

Al-Shabaab kan ta over Somalia og truer vestlige nasjoner 🔒

Jean-Paul Larçon
Jean-Paul Larçon
Professor emeritus i strategi ved forretningsskolen HEC Paris

Les mer

Siste nytt