3. mai, 2025

Kina: Antikorrupsjon er som krigsforberedelse

Share

Kinas militære bruker historiske paralleller og krigsretorikk for å forsvare omfattende politisk opprensking i egne rekker.

Kinas militære ledelse setter likhetstegn mellom dagens kampanje for antikorrupsjons og tidligere forberedelser til krig. Det skriver PLA Daily, det offisielle talerøret til Folkets frigjøringshær, i en serie kommentarer publisert denne uken, melder South China Morning Post. 

I en kommentar onsdag beskriver avisen arbeidet med politisk «retting» – et uttrykk brukt om både kamp mot korrupsjon og krav om politisk lojalitet – som avgjørende for å kunne «stå klar til strid når som helst».

– Hver gang før en viktig krig har vi gjennomført omfattende rettelser, heter det i artikkelen, som viser til den andre kinesisk-japanske krigen, borgerkrigen og Koreakrigen, skriver avisen og fortsetter:

– Ved å fjerne korrupsjon og styrke lojaliteten har vi ikke bare fullført de militære oppdragene vi sto overfor, men også lagt grunnlaget for videre utvikling av hæren.

Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒

Varsler tøffere tak

Avisen advarer mot å tro at soldatene skal være «fredstidens offiserer». I en annen kommentar onsdag vises det til at politisk opprydding alltid har vært nødvendig ved «historiske veiskiller».

– Falsk retting må slås hardt ned på, heter det.

Siden 2023 har en rekke avsløringer rystet toppen av det kinesiske forsvaret. Kampanjen mot korrupsjon har blitt intensivert, med tydelige krav om både disiplin og lojalitet til president Xi Jinping og kommunistpartiet.

Toppsjefer fjernet

Senest denne uken ble general Miao Hua fjernet som medlem av nasjonalforsamlingen. Han var en del av den mektige sentrale militærkommisjonen, og er under etterforskning for «alvorlige disiplinbrudd».

– Vi må sikre at hele hæren fokuserer fullt og helt på å møte utfordringer, skriver PLA Daily, og viser til problemer knyttet til ledelse, disiplin og organisering.

General Li Shangfu ble i 2023 sparket som forsvarsminister, etter bare noen måneder i jobben – den korteste perioden noen har sittet i den stillingen på flere tiår. En annen toppfigur, He Weidong, har ikke vist seg offentlig siden mars.

Kina har mål om å ha en «moderne hær» innen 2027, og være en «verdensledende militærmakt» innen midten av århundret. Men PLA Daily advarer om at dette krever omfattende politiske og strukturelle endringer.

– Tiden er knapp og ansvaret er stort, skriver avisen.

Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt