28. desember, 2024

Kina advarer USA etter møte med Dalai Lama

Share

Kina advarer USA mot å støtte Dalai Lama og kaller hans politiske aktiviteter en trussel mot landets indre anliggender.

Kina har sendt en tydelig advarsel til USA, og ber landet om å ikke tillate Dalai Lama å engasjere seg i «separatistiske aktiviteter» under sitt besøk i USA. Dette kom som en reaksjon på at den tibetanske åndelige lederen, som lever i eksil, møtte høytstående amerikanske tjenestepersoner i New York på onsdag, skriver South China Morning Post.

I en uttalelse understreket det kinesiske utenriksdepartementet, at Kina sterkt motsetter seg at noen land lar Dalai Lama besøke under noen som helst påskudd. De la vekt på at Kina også sterkt motsetter seg at regjeringsrepresentanter fra andre land har møter med Dalai Lama i noen som helst form.

Kina har levert «alvorlige protester» til Washington som følge av møtet. De beskrev også USAs utnevnelse av en såkalt spesialkoordinator for tibetanske spørsmål som en innblanding i Kinas interne anliggender, noe Beijing ikke anerkjenner.

Det kinesiske utenriksdepartementet fortsatte med å oppfordre USA til å holde sine forpliktelser når det gjelder Tibet-relaterte saker og til å respektere Kinas interesser og bekymringer. De understreket at USA ikke bør tillate Dalai Lama å delta i politiske separatistiske aktiviteter mens han er i USA, og advarte mot å ha noen form for kontakt med ham.

Les også: «Død ved tusen kutt»: Beijings geopolitiske strategi i stormaktskampen mot USA

Den kinesiske protesten kom bare en dag etter at amerikanske tjenestepersoner, inkludert Det hvite hus’ leder for menneskerettigheter Kelly Razzouk og Uzra Zeya, undersekretær for menneskerettigheter i det amerikanske utenriksdepartementet og spesialkoordinator for tibetanske spørsmål, møtte Dalai Lama i New York. I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet ble det fremhevet at møtet «bekreftet USAs forpliktelse til å fremme tibetanernes menneskerettigheter.»

Dalai Lama, som er 89 år gammel, har levd i eksil i India siden 1959, etter et mislykket opprør mot kinesisk styre i Tibet. Han ankom USA i juni for medisinsk behandling for knærne, og dette er hans første besøk i landet siden 2017. Tidligere i år møtte en tverrpolitisk amerikansk delegasjon Dalai Lama i hans bolig i Dharamsala, India, der de også møtte representanter for den tibetanske eksilregjeringen, som ikke er anerkjent av noen stater.

Forholdet mellom Kina og USA har lenge vært anstrengt når det gjelder Tibet-spørsmålet, og det siste møtet mellom Dalai Lama og amerikanske tjenestepersoner har ytterligere forverret situasjonen. I juli uttrykte Beijing sterk motstand etter at president Joe Biden signerte «Resolve Tibet Act», en lov som oppfordrer Kina til å gjenoppta direkte dialog med Dalai Lama og søker en forhandlet løsning på konflikten om Tibet. Kina anser Dalai Lama som en separatist og har siden 2010 nektet å delta i samtaler med hans representanter.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt