11. januar, 2025

Jihadistgruppen HTS skal ha tvunget syrisk soldat til å si at Messi er en dårlig fotballspiller

Share

Denne hendelsen illustrerer hvordan fotballens globale innflytelse kan trenge inn i selv de mest uventede og alvorlige situasjoner.

En nylig video delt på sosiale medier viser en syrisk regjeringssoldat, tatt til fange av jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som blir tvunget til å erklære at Cristiano Ronaldo er en bedre fotballspiller enn Lionel Messi. Dette melder blant annet Visegrad 24.

Fotball og propaganda 

HTS, en militant gruppe med røtter i al-Qaida, har kontroll over deler av nordvestlige Syria. At de bruker en slik sammenligning mellom Ronaldo og Messi i en fangevideo, kan sees som et forsøk på å utnytte fotballens popularitet for å få oppmerksomhet eller fornedre fangen på en måte som resonnerer med et bredt publikum.

Cristiano Ronaldo har tidligere blitt assosiert med støtte til palestinske saker. I 2016 spilte han en nøkkelrolle i å oppfylle drømmen til en gruppe syriske fans ved å møte dem personlig, noe som ble rapportert av FIFA.

Det har også vært påstander om at Ronaldo har donert betydelige beløp til palestinske formål, men disse har blitt avkreftet som falske ifølge faktasjekkere fra AFP.

Det er viktig å merke seg at mange av påstandene om Ronaldos støtte til Palestina er basert på feilinformasjon eller manipulerte bilder og videoer.

Les også: Israel evakuerer borgere etter vold mot fotballtilhengere i Amsterdam

For eksempel har iransk statlig media tidligere kringkastet rapporter som feilaktig framstilte Ronaldo som en forkjemper for den palestinske saken, basert på falske oversettelser og uredigerte bilder.

Denne hendelsen med HTS og den syriske soldaten illustrerer likevel hvordan fotballens globale appell kan bli utnyttet i propagandahensikter, selv i konfliktsoner. Det understreker også behovet for kritisk vurdering av informasjon, spesielt når det gjelder påstander om kjendisers politiske engasjement.

Fotballens rolle i moderne konflikter

Fotball har ofte blitt brukt som en plattform for politiske ytringer, også i sammenheng med Palestina. Flere internasjonale fotballspillere har uttrykt solidaritet med palestinere, spesielt under konflikter i Gaza. For eksempel har spillere som Mohamed Salah og Karim Benzema offentlig støttet palestinske saker.

I tillegg har fotballfans, som Celtic FCs supportergruppe Green Brigade, vist sin støtte ved å heise palestinske flagg under kamper, til tross for potensielle sanksjoner fra fotballmyndigheter.

Det er også eksempler på at fotballklubber med tilknytning til militante grupper har eksistert. Nadi al-Jam’iyya al-Islamiyya er en palestinsk fotballklubb basert i Gaza, som er tilknyttet Hamas.

Disse eksemplene illustrerer hvordan fotball kan fungere som en arena for politiske uttrykk og støtteerklæringer, også i kontekster knyttet til Palestina og relaterte konflikter.

Når statsledere blir upopulære tyr de til enten krig eller sirkus

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt