Flere japanske merker, inkludert Canon og Meiji, oppfordrer forbrukere til årvåkenhet etter økning i falske produkter solgt gjennom sosiale medier og e-handelsplattformer.
Japanske selskaper advarer mot spredningen av falske varer, som ofte markedsføres som ekte produkter via sosiale medier eller større e-handelsplattformer, melder The Strait Times. Prisene kan virke uimotståelige, men ofte er varene kopier som verken oppfyller sikkerhets- eller kvalitetskrav.
– Hvis noe virker for godt til å være sant, er det ofte nettopp det, sier selskapene, som understreker risikoen ved å bruke falske varer, spesielt innen helseprodukter.
Falske varer truer helse og sikkerhet
Omron, kjent for sine helseprodukter, har mottatt klager fra forbrukere som uvitende har kjøpt falske blodtrykksmålere. En talsperson for Omron sier at problemet er spesielt alvorlig i Filippinene, hvor det selges flere falske produkter enn ekte.
– Nøyaktig blodtrykksmåling er avgjørende for å forebygge alvorlige tilstander som hjerneslag og hjerteinfarkt, sier talspersonen og legger til:
– Falske målere kan gi en falsk følelse av trygghet og sette liv i fare.
Andre markeder som Thailand, Malaysia og Singapore er også rammet. Omron har varslet lokale myndigheter og oppfordrer til strengere tiltak mot salg av falske produkter.
Les også: Subsidier på fossilt brensel bremser Japans grønne skifte
Økt sofistikasjon i forfalskningene
Falske varer, som tidligere hovedsakelig rammet moteindustrien, har nå spredt seg til et bredt spekter av produkter, inkludert sjokolade, vannfiltre og sportsutstyr. Produsentene bak disse varene opererer ofte fra Kina eller Sørøst-Asia.
Sportsutstyrsprodusenten Yonex advarer mot at falske produkter ikke bare er vanskelige å skille fra ekte varer, men også utgjør en risiko for skader på grunn av lavere kvalitet.
– Kjøp kun fra pålitelige forhandlere, sier selskapet.
Meiji, kjent for sitt populære sjokoladesnacks Kinoko no Yama, styrker også innsatsen for å beskytte merkevaren sin.
– Hvis vi ikke beskytter våre rettigheter, mister vi vår merkevareverdi, sier en talsperson.
Myndighetenes tiltak
Japanske myndigheter intensiverer kampen mot forfalskninger. Patentkontoret advarer forbrukere om at kjøp av falske varer kan utsette dem for økonomisk svindel og tap av personlige opplysninger.
– De som lager falske varer, har ingen moralske skrupler. De nøler ikke med å misbruke din personlige informasjon, som navn, adresse og kortnummer, sier kontoret.
Selskaper som Canon og Lixil har gått til rettslige skritt mot forfalskere, mens myndigheter inngår samarbeid med land som Vietnam for å stanse produksjon og import av falske varer.
Forbrukere oppfordres til å handle med forsiktighet og kun stole på autoriserte forhandlere for å unngå helse- og sikkerhetsrisikoen ved falske produkter.
Flere konkurser og økende selvmord i Japan grunnet gjeldskrise