Bekymringene om kinesisk overvåking vokser: Biler, cyberangrep og avansert spionteknologi knytter Kina til økt risiko i både Israel og Polen.
Israels forsvarsdepartement har stoppet bruken av kinesiske elbiler fra produsenten BYD, etter mistanke om at bilene kan samle inn og sende sensitive data til Kina. Det melder Ynetnews.
Bilene var ment for bruk blant offiserer i IDF, men ble satt til side etter at elektronikken i modellene ble undersøkt. Tidligere hadde forsvarsdepartementet allerede mottatt over 600 kinesiske kjøretøy – blant annet MG ZS EV og Chery Tiggo 8 – som ble brukt i nærheten av forsvarsdepartementets hovedkvarter i Tel Aviv.
Ifølge sikkerhetseksperter, som Dr. Harel Menashri i Shabak, fungerer moderne kinesiske biler som “mobile etterretningsplattformer”, i stand til å samle inn lyd, video, posisjonsdata og biometrisk informasjon – og sende det til servere i Kina.
For å redusere risikoen ble e-Call-funksjonen (automatisk nødkommunikasjon) koblet ut i bilene. Men eksperter mener det ikke er nok.
Polen: Kinesiske cyberangrep mot kritisk infrastruktur
Også i Polen advarer myndighetene mot økende trusler fra kinesiske etterretningsnettverk. Ifølge CyberDefence24 og landets nasjonale cybersikkerhetsorgan CSIRT GOV, har hackergrupper tilknyttet Kina – som APT15 og UAC-0050 (DaVinci) – intensivert sine operasjoner gjennom 2024.
Les også: EU gransker kinesiske subsidier til BYD-fabrikk i Ungarn
Et av de dokumenterte angrepene rammet en polsk transportbedrift, hvor en kinesisk gruppe brukte skadevaren PlugX for å få fjernkontroll over servere og tilgang til administratorkontoer. PlugX er kjent fra tidligere kinesiske cyberoperasjoner.
Andre grupper har spredt e-poster med vedlegg som installerer ekstern tilgangsprogramvare, blant annet rettet mot banksektoren og med formål om å skape frykt via falske eksplosjonsmeldinger.
Undersøkelser har også avdekket at svakheter i TP-Link-rutere ble utnyttet til såkalt “password spraying” mot tjenester som Microsoft 365.
Kina knyttet til angrep i Tsjekkia
Det er ikke bare Polen og Israel som rammes. Tidligere har Militarnyi rapportert at den tsjekkiske regjeringen anklaget Kina for et langvarig cyberangrep mot landets utenriksdepartement.
Etter avsløringene ble Kinas ambassadør innkalt av utenriksminister Jan Lipavský, som skrev på X at slike handlinger «har alvorlige konsekvenser for bilaterale relasjoner».
Saken viser hvordan kinesisk teknologi – enten det gjelder biler, datanettverk eller elektronisk utstyr – i økende grad kobles til etterretningsrisiko i flere land.
Shenzhen: Byen som symboliserer det kinesiske økonomiske miraklet 🔒