Israel og Hizbollah har inngått en våpenhvile avtalt gjennom amerikansk megling.
Avtalen markerer slutten på over 14 måneders kamper, men setter også fokus på urolighetene i Gaza, der konflikten fortsatt raser, melder Defense News.
Våpenhvile etter harde kamper
Israels sikkerhetskabinett godkjente avtalen sent tirsdag etter en presentasjon fra statsminister Benjamin Netanyahu. Avtalen trer i kraft onsdag klokken 04.00 lokal tid. Samtidig har israelske fly gjennomført de kraftigste angrepene på Beirut og byens sørlige forsteder siden konflikten startet. Minst 24 personer har mistet livet i luftangrep det siste døgnet.
Statsminister Netanyahu uttalte at våpenhvilen med Hizbollah vil gi Israel mulighet til å fokusere på sin hovedfiende, Iran.
– Hvis Hizbollah bryter avtalen og prøver å ruste opp igjen, vil vi angripe med full kraft, sa han i en TV-tale.
Våpenhvileavtalen innebærer en to måneder lang pause i kampene, hvor Hizbollah skal trekke sine styrker nord for Litani-elven. Samtidig skal tusenvis av libanesiske soldater og FN-styrker utplasseres i sør. Israel har imidlertid forbeholdt seg retten til å handle ved brudd på avtalen.
Biden: – Gode nyheter
USAs president Joe Biden kalte våpenhvilen «gode nyheter» og understreket viktigheten av en permanent slutt på fiendtlighetene.
Les også: Israelsk luftangrep drepte Hizbollah-toppleder
– Avtalen er ment som et første steg mot fred i regionen, selv om den ikke løser konflikten i Gaza, sa Biden.
Hizbollah har akseptert avtalen, men en høytstående representant uttrykte skepsis.
– Vi ønsker en slutt på aggresjonen, men ikke på bekostning av Libanons suverenitet, sa Mahmoud Qamati, nestleder i Hizbollahs politiske råd, til Al Jazeera.
Sivilbefolkningen rammes hardt
Til tross for våpenhvilen har Israels bombing fortsatt, med mål om å svekke Hizbollahs militære kapasitet. I løpet av de siste døgnene har angrep ødelagt bygninger i Beiruts travle forretningsområder og tett befolkede nabolag. Libanesiske helsemyndigheter melder om flere titalls døde og sårede.
Hizbollah har samtidig opprettholdt rakettangrep mot Nord-Israel, noe som har utløst luftvernsirener og evakueringer. Konflikten har allerede drevet over 1,2 millioner mennesker på flukt i Libanon, mens tusenvis av israelere i nord har måttet forlate sine hjem.
Avtalen kan redusere faren for en bredere krig mellom Israel og Iran, men implementeringen gjenstår som en betydelig utfordring.