Etter Assads fall har Israel tatt kontroll over landsbyer og høyder i Sør-Syria for åskape en buffersone. Lokale innbyggere beskriver frykt, ødeleggelser og begrenset bevegelsesfrihet.
Israelske soldater patruljerer nå daglig gjennom landsbyen Al-Hamidiyah i Sør-Syria, hvor de kontrollerer ID-papirer, stenger veier og holder vakt fra en nybygd utpost og en Merkava-stridsvogn. Selv om Israel offisielt er utenfor grensen, har de de facto kontroll over området etter at Assad-regimet kollapset i desember, skriver Wall Street Journal.
– Jeg føler at jeg stjeler fra min egen jord, sier sauebonden Eid al-Ali mens geitene hans beiter på land han ikke lenger får bruke fritt.
– De liker oss ikke
Israelske styrker rykket inn i flere landsbyer dagen etter at regimet falt. Hus ble ransaket, noen ødelagt, og vegger ble sprayet med hebraisk skrift. Soldater, mange av dem tenåringer med erfaring fra Gaza og Sør-Libanon, forklarer at de begrenser bevegelsen i området av sikkerhetshensyn.
– De liker oss ikke. Det er forståelig, sa en av soldatene.
I landsbyen Al-Hamidiyah må innbyggerne ta lange omveier for å komme seg hjem. Ingen får forlate eller komme inn om natten, og israelske soldater har kontrollposter der de fotograferer ID-kort.
– Under Ramadan fikk vi ikke besøke slektninger for å bryte fasten sammen, sier eldste i landsbyen, Turki al-Mostafa og la til:
– Ved to anledninger måtte vi be om tillatelse fra israelske offiserer for å få sende syke til sykehus.’
Les også: Hizbollahs digitale nederlag i cyberkrigen mot Israel 🔒
Nekter mat fra soldater
I landsbyen Rasm al-Rawadi, der flere hus er ødelagt, står en eldre kvinne i sporene etter en stridsvogn.
– De har ødelagt husene våre. Hvorfor skulle jeg ta imot mat fra dem? spør hun.
Israelske styrker har begrenset størrelsen på begravelser og hvor mange dager folk får sørge. Likevel deler de ut matpakker til noen familier, i et forsøk på å bedre sitt rykte.
En israelsk militærtalsmann sier at bevegelse i området må koordineres, men hevder at det ikke er portforbud.
– Vi ønsker ikke å skade sivilbefolkningen, sier han.
Frykt for ny konflikt
Flere eldre i Al-Hamidiyah ble fordrevet fra Golanhøydene i 1967. Nå frykter de at historien gjentar seg.
– Hvis Israel fortsetter okkupasjonen og trakasseringen, vil dette bli et konfliktområde igjen, advarer tidligere guvernør i Quneitra, Dirar al-Basheer.
– Ekstremister fra hele verden vil komme for å føre hellig krig her.
Israel sier de kun har pågrepet personer mistenkt for terrorvirksomhet.
Druzer presses mellom lojaliteter
I landsbyen Al-Hader, hvor mange innbyggere er drusere med bånd til Israel, forsøker israelske myndigheter å bygge allianser ved å tilby jobber og beskyttelse. Men mange er skeptiske.
– Vi føler oss fanget mellom Israel, som ikke representerer oss, og en regjering vi heller ikke stoler på, sier druserlederen Faraj Saker og fortsetter:
– De har til og med skapt splittelse innad i vårt eget folk.
Israels ekspansjon fortsetter sørover, også utenfor FN-sonen. Stridsvogner har rullet inn i nye landsbyer i Daraa-provinsen, og nylig ble ni personer drept i kamper i byen Tasil.
Under en fredagsbønn i Izraa ropte imamen til støtte for den nye regjeringen – og kalte til hellig krig mot Assad-regimet, Hizbollah og Israel.