Bekymring for mulig Trump-offensiv får Teheran til å revurdere hele Midtøsten-strategien
Iran har beordret sitt militære personell hjem fra Jemen etter en intens amerikansk bombekampanje mot Houthi-militsen. Det skriver den britiske avisen The Telegraph, som siterer kilder med kjennskap til saken, ifølge Long War Journal.
Det har vært diskusjoner innad i det iranske regimet de siste ukene som har dreid seg om faren for militære angrep fra USA. Bekymringen for hvordan Trump-administrasjonen vil opptre, har fortrengt tidligere strategiske prioriteringer i regionen.
– Dette handler ikke lenger bare om støtten til Houthi-opprørerne eller påvirkning i Irak og Syria. Hele Irans regionale doktrine er i ferd med å bli rekalibrert, sa en diplomatisk kilde til avisen.
Ber Houthiene roe seg
Allerede 18. mars skal iranske myndigheter ha bedt Houthiene om å trappe ned i Rødehavet. Ifølge uttalelser fra Teheran ble budskapet overlevert til Houthienes utsending i Iran og formidlet videre til Oman, som ofte fungerer som mellomledd i slike samtaler.
USA har siden 15. mars gjennomført daglige luftangrep mot Houthi-mål, blant annet radarsystemer, droner og missilbaser. Angrepene er en respons på Houthienes gjentatte angrep mot handelsskip og krigsskip i Rødehavet og Adenbukta.
Ifølge amerikanske myndigheter ble også en høytstående missilekspert drept i det første angrepet.
– Vi tok ut Houthienes viktigste missilansvarlige, uttalte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz.
Les også: Krigen med Israel: Er Iran fortapt? 🔒
Iran forbereder seg på konflikt
Spenningene mellom Iran og USA har økt kraftig etter at president Donald Trump i januar gjeninnførte Houthienes status som utenlandsk terrororganisasjon. Kort tid etter ble det også kjent at Trump hadde sendt et brev til Irans øverste leder Ali Khamenei, der han truet med militær aksjon dersom Iran ikke stanser sitt rakettprogram og støtten til væpnede grupper i regionen.
Samtidig har USA sendt hangarskip og andre militære styrker til Hormuzstredet, samt plassert ut seks atomvåpenklare B-2 bombefly på Diego Garcia – en base innen rekkevidde for både Iran og Jemen.
Iran har svart med å ruste opp i Persiabukta og på de omstridte øyene Abu Musa, Store og Lille Tunb. Revolusjonsgarden har utstyrt sine hurtigbåter med kryssermissiler og gjennomført store øvelser som viser kapasitet til å slå tilbake mot fiendtlige baser og skip.
Holder tilbake iransk-støttede grupper
Det er ikke bare i Jemen Iran har endret linje. Siden desember har Iran-støttede militsgrupper i Irak bevisst unngått å angripe israelske eller amerikanske mål.
– Ghaani har vært i Bagdad flere ganger for å instruere dem om å holde tilbake, sier en kilde med kjennskap til møtene.
Esmail Ghaani, som leder Quds-styrken i Revolusjonsgarden, skal blant annet ha møtt irakiske sjiakommandanter og Irans ambassadør i Irak i hemmelighet 19. mars for å forsikre dem om Teherans støtte – og for å be dem vente med nye angrep i en uforutsigbar tid.
Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒