15. april, 2025

Iran: Økonomisk krise tvinger til dialog

Share

Landets økonomi er i fritt fall og regimet frykter folkelig misnøye. Nå søker Iran sanksjonslette – og håper Trump kan gi det Biden ikke klarte.

Iran sliter med en svekket valuta, høy inflasjon og økende fattigdom. Mange iranere strever med å få endene til å møtes, og den økonomiske krisen kan nå et bristepunkt.

– Dette er et land som kneler under sanksjoner, vanstyre og omfattende korrupsjon, sier Sanam Vakil ved Chatham House til Wall Street Journal.

Ifølge henne er det sanksjonslette Iran egentlig søker – og regimet tror Trump kan levere det bedre enn Biden.

Pezeshkians forsiktige reformlinje

Lørdag møttes representanter fra USA og Iran i Muscat i Oman til det høyeste nivået av samtaler på flere år. Washington ønsker å stanse Irans anrikning av uran i bytte mot sanksjonslette, etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen i 2018 og gjeninnførte harde sanksjoner.

Iran har signalisert at de er åpne for samtaler. Landets nye president Masoud Pezeshkian, regnet som en moderat reformist, ble valgt med støtte fra sikkerhetsapparatet.

– Dette var innsatsen til Pezeshkian og de som tillot ham å stille. Alternativet til reform er revolusjon, sier Jon Alterman ved Center for Strategic and International Studies.

Les også: Nytt Syria, nytt Midtøsten? 🔒

Hverdagen blir vanskeligere

Inflasjonen har ligget over 30 prosent i lang tid. Matvareprisene økte med hele 41 prosent i mars sammenlignet med året før, ifølge Irans sentralbank. Samtidig er arbeidsledigheten høy, særlig blant unge, og mange i middelklassen har mistet muligheten til å kjøpe importvarer.

– Penger er som is, det smelter veldig fort, sier Abbas (41), en arbeidsledig regnskapsfører fra Shiraz som har sett sparepengene forsvinne etter børskrakket i 2023.

– Selv i Teheran, som er relativt velstående, selger folk gratis medisiner fra staten for å kjøpe ris og brød, sier rådgiver Mostafa Pakzad, legger han til.

Trump og regimet har ulike motiver

Trump ønsker en ny avtale som kan styrke hans profil som fredsmegler – særlig ettersom krigene i Ukraina og Gaza fortsatt pågår. For Iran handler det om regimets overlevelse.

– Inflasjonen er folkets største bekymring akkurat nå. Det er en psykisk påkjenning å jobbe hardt, få lønn og se pengene forsvinne i butikken, sier økonomiprofessor Djavad Salehi-Isfahani ved Virginia Tech.

Han tror likevel ikke Iran vil gi etter med det første.

– De har tålt mye, og de har ikke gitt seg ennå, sier han.

Krigen med Israel: Er Iran fortapt? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt