Landets økonomi er i fritt fall og regimet frykter folkelig misnøye. Nå søker Iran sanksjonslette – og håper Trump kan gi det Biden ikke klarte.
Iran sliter med en svekket valuta, høy inflasjon og økende fattigdom. Mange iranere strever med å få endene til å møtes, og den økonomiske krisen kan nå et bristepunkt.
– Dette er et land som kneler under sanksjoner, vanstyre og omfattende korrupsjon, sier Sanam Vakil ved Chatham House til Wall Street Journal.
Ifølge henne er det sanksjonslette Iran egentlig søker – og regimet tror Trump kan levere det bedre enn Biden.
Pezeshkians forsiktige reformlinje
Lørdag møttes representanter fra USA og Iran i Muscat i Oman til det høyeste nivået av samtaler på flere år. Washington ønsker å stanse Irans anrikning av uran i bytte mot sanksjonslette, etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen i 2018 og gjeninnførte harde sanksjoner.
Iran har signalisert at de er åpne for samtaler. Landets nye president Masoud Pezeshkian, regnet som en moderat reformist, ble valgt med støtte fra sikkerhetsapparatet.
– Dette var innsatsen til Pezeshkian og de som tillot ham å stille. Alternativet til reform er revolusjon, sier Jon Alterman ved Center for Strategic and International Studies.
Les også: Nytt Syria, nytt Midtøsten? 🔒
Hverdagen blir vanskeligere
Inflasjonen har ligget over 30 prosent i lang tid. Matvareprisene økte med hele 41 prosent i mars sammenlignet med året før, ifølge Irans sentralbank. Samtidig er arbeidsledigheten høy, særlig blant unge, og mange i middelklassen har mistet muligheten til å kjøpe importvarer.
– Penger er som is, det smelter veldig fort, sier Abbas (41), en arbeidsledig regnskapsfører fra Shiraz som har sett sparepengene forsvinne etter børskrakket i 2023.
– Selv i Teheran, som er relativt velstående, selger folk gratis medisiner fra staten for å kjøpe ris og brød, sier rådgiver Mostafa Pakzad, legger han til.
Trump og regimet har ulike motiver
Trump ønsker en ny avtale som kan styrke hans profil som fredsmegler – særlig ettersom krigene i Ukraina og Gaza fortsatt pågår. For Iran handler det om regimets overlevelse.
– Inflasjonen er folkets største bekymring akkurat nå. Det er en psykisk påkjenning å jobbe hardt, få lønn og se pengene forsvinne i butikken, sier økonomiprofessor Djavad Salehi-Isfahani ved Virginia Tech.
Han tror likevel ikke Iran vil gi etter med det første.
– De har tålt mye, og de har ikke gitt seg ennå, sier han.