22. desember, 2024

Iran advarer gulfstatene mot bruk av luftrom i tilfelle israelsk angrep

Share

Teheran har fortalt gulfstatene at det vil være «uakseptabelt» om de tillater bruk av deres luftrom eller militærbaser til militæraksjoner mot Iran.

Kommentarene kommer under økende bekymringer for mulig israelsk gjengjeldelse etter Irans rakettangrep mot den jødiske staten forrige uke, ettersom Irans utenriksminister Abbas Araqchi besøker Saudi-Arabia og andre gulfstater, inkludert Qatar, for samtaler på onsdag, melder Reuters.

De fulgte diskusjoner mellom Iran og gulfstatene i hovedstedene forrige uke i forbindelse med en Asia-konferanse i Qatar, hvor gulfstatene søkte å berolige Iran om deres nøytralitet i enhver konflikt mellom Teheran og Israel.

– Iran gjorde det klart at enhver handling fra et land ved Persiabukten mot Teheran, enten det er gjennom bruk av luftrom eller militærbaser, vil bli sett på av Teheran som en handling utført av hele gruppen, og Teheran vil svare tilsvarende, sa den høytstående iranske tjenestemannen til Reuters, og la til:

– Budskapet understreket behovet for regional enhet mot Israel og viktigheten av å sikre stabilitet. Det ble også gjort klart at enhver assistanse til Israel, som å tillate bruk av et regionalt lands luftrom for handlinger mot Iran, er uakseptabelt.

USAs president Joe Biden forventes å ha en telefonsamtale på torsdag med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som vil inkludere diskusjon om eventuelle planer om å angripe Iran, ifølge en person kjent med saken.

«Washington håper å kunne vurdere om responsen er passende,» sa en annen person som er informert om diskusjonene. Det hvite hus svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Biden sa sist fredag at han ville vurdere alternativer til å slå ut iranske oljefelt dersom han var i Israels situasjon. Han sa også forrige uke at han ikke ville støtte at Israel slo ut iranske kjernekraftsteder.

Les også: Khamenei: – Iran og dets allierte vil ikke bøye seg for Israel

Den iranske tjenestemannen sa at Teheran ikke diskuterte spørsmålet om at gulfstatene skulle øke oljeproduksjonen dersom iransk produksjon ble forstyrret under en eventuell opptrapping.

Den amerikanske nyhetsnettstedet Axios, med henvisning til israelske tjenestemenn, rapporterte forrige uke at Israel kunne sikte seg inn på iranske oljefasiliteter som gjengjeldelse.

OPEC, oljeprodusentorganisasjonen som i praksis ledes av Saudi-Arabia, har nok reservekapasitet til å kompensere for tapet av iransk forsyning dersom en israelsk gjengjeldelse slår ut noen av landets fasiliteter.

Mye av OPECs reservekapasitet er i Midtøsten-regionen ved Persiabukten. Iran har ikke truet med å angripe gulfstatenes oljefasiliteter, men har tidligere advart om at dersom «israelske støttespillere» griper inn direkte, vil deres interesser i regionen bli målrettet.

Den største oljeeksportøren Saudi-Arabia har de siste årene gjennomgått en politisk forsoning med Teheran, noe som har bidratt til å lette regionale spenninger, men forholdet er fortsatt anstrengt.

Saudi-Arabia har vært på vakt mot et iransk angrep på sine oljefasiliteter siden et angrep i 2019 mot deres sentrale raffinaderi i Abqaiq midlertidig stengte mer enn 5 % av den globale oljeproduksjonen. Iran benektet involvering den gang.

En vestlig diplomat i Midtøsten sa at Teheran hadde kalt for regional enhet i tilfelle et israelsk angrep under Gulf-Iran-møtet i Doha forrige torsdag, og at de anså gulfstatenes nøytralitet som et minimumskrav,

Diplomaten sa Teheran hadde gjort det klart at det ville følge nøye med på hvordan hver gulfstat reagerte i tilfelle et israelsk angrep, og også hvordan amerikanske baser i deres land i så fall ville bli brukt brukt.

Bahrain, Kuwait, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater huser alle amerikanske militærfasiliteter eller tropper.

Iransk kronprins i eksil fordømmer Khamenei og regimet i Iran

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt