Det ble ikke ført noen samtaler om en felles BRICS-valuta under toppmøtet i Rio de Janeiro, ifølge Indonesias næringsminister Airlangga Hartarto. Dette til tross for spekulasjoner og tidligere initiativ fra Brasil og Russland om å utfordre dollaren med et felles betalingsmiddel.
Ifølge Jakarta Globe, som siterer en uttalelse Hartarto ga til journalister i Rio, var det «ingen diskusjon om BRICS-valuta» under det to dager lange toppmøtet som startet 6. juli.
– Ingen felles valuta på dagsorden
Ryktene om en mulig felles valuta innen BRICS har sirkulert i flere år, og fikk ny fart i 2023 da Brasils president Lula da Silva tok til orde for en slik løsning for å redusere avhengigheten av dollaren. India og Sør-Afrika var imidlertid skeptiske, og fokuserte heller på bruk av egne nasjonale valutaer i samhandel.
Indonesias representant bekrefter at forslaget heller ikke kom opp i Rio:
– Vi diskuterte ikke BRICS-valuta, sa Airlangga i et videoklipp lagt ut av det indonesiske presidentkontoret.
Dokumentet fra toppmøtet – kjent som Rio-erklæringen – inneholder heller ingen referanser til en slik valuta. Det nevner derimot behovet for videre arbeid med grenseoverskridende betalinger og nye betalingssystemer.
Les også: BRICS og Det globale sør: En verdensorden i omforming?
Sanksjoner og press fra Trump
USAs president Donald Trump har tidligere truet med 100 prosent toll på BRICS-land som forsøker å lage en ny valuta. Etter Rio-møtet la han ut en melding på Truth Social der han advarte mot det han kalte «anti-amerikanske» BRICS-initiativer, og truet med ytterligere 10 prosent toll på land som støtter dem.
Russlands president Vladimir Putin, som deltok digitalt, uttrykte i sin tale støtte til økt bruk av nasjonale valutaer og etablering av et uavhengig oppgjørssystem.
Indonesia vil inn i BRICS-banken
Selv om valuta ikke var på agendaen, ble det enighet om å styrke BRICS-banken (NDB), som skal utvide utlån i lokal valuta og etablere nye garantimekanismer for utviklingsland.
– Indonesia har meldt sin interesse for å bli medlem, og vi er nå i prosess med å bli tatt opp, sa Airlangga.
NDB har hittil gitt over 39 milliarder dollar (rundt 420 milliarder kroner) i lån til prosjekter innen transport og grønn energi.
BRICS-landene fordømmer Trumps tollpolitikk – Xi Jinping og Putin uteblir fra toppmøte i Brasil