Anklager om bruk av ghostwriter har vekket debatt i Indonesia etter at en statsråd mottok doktorgrad på rekordtid.
Indonesias energiminister Bahlil Lahadalia har havnet i en kontrovers etter at han på kort tid mottok en doktorgrad fra et av landets fremste universiteter, noe som har ført til påstander om at han brukte en betalt ghostwriter, kjent som en «joki», til å skrive avhandlingen sin, skriver The Strait Times.
Bahlil Lahadalia, 48, som nylig ble utnevnt til minister for energi og mineralressurser, har forsvart sin avhandling om utvikling av den innenlandske nikkelindustrien. Han fikk sin doktorgrad etter bare ett år og åtte måneders studier ved det anerkjente Universitetet i Indonesia (UI), langt raskere enn de vanlige tre til fire årene slike studier krever.
Ministerens doktorgrad ble tildelt med utmerkelsen cum laude fra fakultetet for strategiske og globale studier. Selv om det fortsatt er uklart om avhandlingen faktisk ble skrevet av en ghostwriter, har saken satt nytt søkelys på den utbredte bruken av slike tjenester, der noen tar eksamener eller skriver oppgaver for studenter mot betaling.
Bruken av såkalte jokitjenester er godt kjent og utbredt i Indonesia, og enkelte reklamerer åpenlyst for disse tjenestene på sosiale medier, ifølge eksperter.
Les også: Indonesias neste president: Filippinene en strategisk partner
Dr. Bahlils doktorgrad ble tildelt bare fem dager før han ble utnevnt som minister i president Prabowo Subiantos regjering den 21. oktober. Bahlil, som er leder av Golkar-partiet, landets nest største politiske parti, var tidligere investeringsminister i over tre år under Joko Widodo-administrasjonen.
Saken fikk nasjonal oppmerksomhet da en gruppe UI-alumni startet en underskriftskampanje på change.org med krav om etterforskning. Kampanjen har hittil samlet over 14 000 underskrifter.
Et team bestående av universitetsprofessorer og medlemmer av akademisk senat gjennomførte en gransking den 30. oktober, men resultatene er ennå ikke offentliggjort. Funnene skal overleveres til universitetets rektor.
I et forsvar uttalte Bahlil til nyhetsnettstedet Kompas.com den 18. oktober: «Ifølge reglene tar det minst fire semestre å fullføre en doktorgrad. Jeg tok en forskningsbasert doktorgrad som tar minst fire semestre, og jeg har gjennomført fire semestre.»
Han la til: «Jeg deltok på forelesninger, veiledninger og seminarer.»
UI-talsperson Amelita Lusia fortalte CNN Indonesia at doktorgradsprogrammet er utformet for å fullføres innen seks semestre, men kan gjennomføres på minst fire og maksimalt ti semestre.
UI-alumni er ofte representert i Indonesias regjering, og universitetet i Depok, Vest-Java, er ofte rangert som et av landets tre beste universiteter, sammen med Bandung Institute of Technology og Gadjah Mada University. Universitetet er rangert som nummer åtte i Sørøst-Asia og nummer 206 globalt i 2025-rangeringen fra QS World University.