Indiske myndigheter uttrykker bekymring over Kinas planer om å bygge verdens største vannkraftdemning i Tibet. Prosjektet kan påvirke vannforsyningen i India og Bangladesh og skape spenning i forholdet mellom de to landene.
Kinas planer om å bygge en enorm vannkraftdemning i Tibet på Yarlung Zangbo-elven, som blir til Brahmaputra i India, har gjenopplivet frykten for at vann kan bli en ny konfliktarena mellom de to landene, skriver The Strait Times. India har bedt Kina om åpenhet og konsultasjon rundt prosjektet, som ligger nær grensen mellom de to nasjonene.
– Som nedstrømsstat, med etablerte brukerrettigheter til vannet i elven, har vi konsekvent uttrykt våre bekymringer til kinesiske myndigheter, sa Indias utenriksdepartementets talsperson, Randhir Jaiswal, under en pressekonferanse 3. januar.
Han understreket behovet for å beskytte interessene til de nedstrømslandene og nevnte at India vil følge situasjonen nøye.
Økte spenninger i regionen
Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua bekreftet 25. desember 2024 at prosjektet har fått godkjenning og hevdet at det vil bidra til utvikling i regionen. Men i India har det oppstått spekulasjoner om at Kina kan bruke demningen som et våpen ved å oversvømme grenseområder under fremtidige konflikter.
– Hvis denne demningen bygges, vil Brahmaputras økosystem bli ekstremt sårbart, sa Himanta Biswa Sarma, delstatsminister i Assam, i desember.
Les også: Kina advarer USA etter møte med Dalai Lama
Kinas utenriksdepartement avviste imidlertid frykten og hevdet at prosjektet ikke vil skade nedstrøms land.
– Prosjektet vil bidra til katastrofeforebygging og klimatilpasning, sa talsperson Guo Jiakun 6. januar.
Strategiske implikasjoner
Eksperter peker på at vannforsyningen i elven allerede er truet av klimaendringer og smeltende isbreer. Y. Nithiyanandam ved Takshashila-instituttet i India advarte om at store demningsprosjekter kan forverre situasjonen og påvirke økosystemer og lokalsamfunn.
India har også sett til Mekong-elven, hvor Kinas demningsprosjekter har forårsaket bekymringer i Sørøst-Asia, som en mulig parallell til utfordringene i Brahmaputra.
Samarbeid og strategi
Analytikere oppfordrer India til å styrke samarbeidet med naboland som Bhutan og Bangladesh for å adressere felles utfordringer knyttet til vannressurser.
– Det beste er å løse dette gjennom statsledelse og diplomati, men det er viktig å ha en plan for de verste scenariene, sa Neeraj Singh Manhas fra Parley Policy Initiative.
Spenningene rundt demningen viser hvordan naturressurser kan bli et strategisk spørsmål i en region der relasjonene fortsatt er skjøre.