Etter det blodige terrorangrepet i Moskva avdekkes Sentral-Asias stille, men betydelige, bidrag til en global jihadisme. Denne innsikten kaster lys over en ofte undervurdert kilde til ekstremistisk vold, som utfordrer sikkerhetslandskapet langt utover regionens grenser.
Det er nå bekreftet at sentralasiatiske jihadister, nærmere bestemt fra Tadsjikistan, og som har tilknytning til Islamsk stat i Khorasan-provinsen [Afghanistan og omegn] (ISKP), har påtatt seg ansvaret for den brutale terroren i Moskva. Angrepet medførte over 130 dødsfall og etterlot hundrevis av skadede. Denne informasjonen er ikke overraskende, gitt at individer fra Sentral-Asia har spilt en stadig mer fremtredende rolle i den transnasjonale jihadistbevegelsen de senere årene.
I lys av terrorangrepet i Moskva dykker vi ned i de komplekse dynamikkene som preger jihadistisk aktivitet i Sentral-Asia, hvor islamistisk ideologi og jihadistisk tankegods stadig vinner terreng blant regionens muslimske befolkning. Vi fokuserer spesielt på Usbekistan og Tadsjikistan, som har blitt fremstående arnesteder for islamistisk terrorisme og jihadisme, med dramatiske sikkerhetspolitiske konsekvenser som strekker seg langt utover Sentral-Asia. Dette gjelder ikke bare i Russland, som vi nylig har bevitnet, men også i Midtøsten og i økende grad i Vest-Europa.
For å dykke ned i dette svært relevante temaet, har Geopolitika tatt kontakt med eksperten på jihadisme og islamistisk terror, Lucas Webber. Webber er medstifter og redaktør for MilitantWire.com – en nettside som spesialiserer seg på analyser av internasjonale militante grupper og terrorhandlinger.
I et dyptgående intervju, gir Webber innsikt i utviklingen av islamisme og jihadisme i denne avgjørende og strategisk viktige regionen. Han legger spesielt vekt på den økende innflytelsen til den notoriske terrorgruppen ISKP, som har påtatt seg ansvaret for terroren i Moskva og har sin hovedbase Afghanistan.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet