19. september, 2024

Hva skjedde med Orknøyenes ønske om å bli del av Norge?

Share

Hvordan gikk det med forslaget om å forlate Skottland og bli en del av Norge sommeren 2023?

Den 4. juli 2023 stemte Orkney Islands Council for å undersøke alternativer for større selvstyre, inkludert muligheten for å bygge tettere nordiske forbindelser.

Selv om det er usannsynlig at øygruppen blir en del av Norge, er det en pågående frustrasjon over manglende støtte fra den skotske regjeringen som driver denne bevegelsen.

Dette har skapt internasjonal oppmerksomhet, og muligheten for autonomi får stadig mer oppmerksomhet.

Orknøyene har en rik historie preget av norsk innflytelse, særlig etter at Harald Hårfagre erobret øyene i 875, og etablerte et jarledømme under norsk kontroll.

I flere århundrer var Orknøyene en del av Norge, med sterke kulturelle og politiske bånd. Øyene ble pantet til Skottland i 1468 som sikkerhet for en bryllupsmedgift til Margaret av Danmark, den fremtidige kona til kong James III av Skottland, men har beholdt minner om sin norske arv.

I dag er det enkelte innbyggere som ønsker tettere bånd til Norge, drevet av kulturelle røtter og et ønske om mer selvstendighet fra Skottland og Storbritannia. Dette er mer av kulturelle årsaker enn økonomiske.

Norsk UD har ingen mening om denne saken da Norge har et svært godt diplomatisk, økonomisk, militært og kulturelt forhold til Storbritannia, samt Skottland, og har naturligvis av strategiske årsaker stilt seg svært nøytral i denne saken.

For tredje gang på femti år har Orknøyene løftet frem sine nordiske røtter med et ønske om å gjenoppta disse.

Som i 1967 og 1986 er Orkney Island Councils vedtak om å utforske større autonomi og nordiske forbindelser knyttet til dagens politiske utfordringer. Rådet er frustrert over manglende fremgang i forhandlinger med den skotske regjeringen om finansiering til å erstatte de aldrende ferjene mellom øyene, samt sikre tilstrekkelige subsidier for fergebilletter.

Les også: Islamsk predikant vil kjøpe skotsk øy for å bygge islamsk stat

I tillegg er det misnøye med den økte sentraliseringen som fulgte gjenopprettelsen av det skotske parlamentet i 1999, noe som har svekket lokal styring og kontroll.

Hvis Orknøyene skulle bli en del av Norge, ville det fått en rekke betydelige geopolitiske konsekvenser. For det første ville det utfordre både Storbritannias og Norges territorielle suverenitet og føre til en internasjonal diplomatisk krise.

Storbritannia ville miste strategisk kontroll over et område som ligger nær viktige sjøruter i Nordsjøen. Norge ville få utvidet sitt territorium, noe som kunne styrke Norges tilgang til naturressurser og sikkerhet i Nordsjøen.

Det kunne også påvirket NATO-alliansen og EU-relasjoner, gitt at Norge ikke er medlem av EU, samt at Storbritannia som har forlatt unionen, ville sannsynligvis et tettere samarbeid på spesielt havner og fiskerettigheter vært et enda viktigere samarbeidsområde.

Internt i Norge kunne en slik utvikling forsterke nasjonalistiske bevegelser og diskusjoner om autonomi, spesielt i områder som ønsker større selvstyre. Samtidig ville det kreve nye ordninger for økonomi, juridisk status, og forvaltning av naturressurser på tvers av landegrensene og lenger unna.

Bouvet-øya som befinner seg cirka 1700 km fra Dronning Maud Land, er beskrevet som verdens mest avsideliggende og ubebodde øy i verden. Denne øya forvaltes under ansvar hos Justis- og beredskapsdepartementet. Skulle Orknøyene bli en del av Norge, ville dette også ført til slike juridiske spørsmål knyttet til forvaltningen av området.

Trolig ville øya blitt forvaltet slik som Svalbard, med en egen Sysselmester med juridiske særrettigheter. Men Norge har sterke kulturelle bånd til øygruppen og Storbritannia har vært klare på at det er uaktuelt at den blir en del av Norge igjen.

Det ville likevel vært en symbolsk betydningen av et slikt skritt som ville fremheve de historiske båndene mellom Skandinavia og Orknøyene, og potensielt påvirke kulturelle relasjoner og identiteter på øyene.

Orknøyboere oppfordres regelmessig til å sjekke sine valgregistreringsdetaljer for å unngå å miste muligheten til å stemme i viktige beslutninger som angår dem, melder Orkney Island Council.

Svalbard og geopolitikk: Myter og misforståelser florerer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt