Nettverk koblet til væpnede opprørere i Jemen solgte amerikanske og vestlige våpen åpent via sosiale medier.
Våpenselgere knyttet til Houthi-bevegelsen i Jemen har i flere år brukt X og WhatsApp til å selge våpen, inkludert amerikanske og Nato-merkede våpen, i strid med plattformenes egne regler. Avslører en ny rapport fra Tech Transparency Project (TTP), skriver The Guardian.
US-våpen til salgs – på sosiale medier
Blant de over 130 X-kontoene og 67 WhatsApp-kontoene identifisert i rapporten, tilbys maskingevær, granatkastere og gullbelagte Glock-pistoler med amerikanske symboler og slagord som «Preserve, Protect, Defend».
– X og WhatsApp har retningslinjer mot våpensalg, men tillater likevel våpenhandel knyttet til en gruppe som er terrorlistet av USA, sa TTPs direktør Katie Paul.
– I noen tilfeller kan selskapene til og med ha tjent penger på regelbruddene, og dermed satt USAs nasjonale sikkerhet i fare.
Flere annonser viste våpen merket med «Property of US Govt», og i noen tilfeller ble det vist videoer der selgerne pakket opp amerikanske M249-maskingevær.
Les også: Maritim sikkerhet for shippingbransjen i en urolig tid 🔒
Terrorstempling og forretning
Houthiene har siden 2014 kontrollert store deler av Jemen og er terrorstemplet av USA, Canada og flere andre land. Mange av kontoene postet åpent pro-Houthi innhold og solgte våpen fra kasser med Houthi-logo og slagord som «Død over Amerika».
Noen kontoer hadde også premium-abonnementer på X, som gjør det mulig å legge ut lengre videoer og motta tips fra brukere.
WhatsApp-kontoene brukte den innebygde katalogfunksjonen til å vise bilder av våpen, mange av dem med tydelige referanser til amerikansk historie og patriotisme. Etter at The Guardian kontaktet selskapet, ble to kontoer fjernet. Meta opplyser at de ikke tjener penger på disse brukerne, men kommenterte ikke hvorfor kontrollsystemet deres overså dem.
Manglende kontroll etter nedbemanning
Både X og Meta har de siste årene sagt opp store deler av sine sikkerhetsteam. De fleste kontoene TTP avdekket ble opprettet etter nedbemanningene.
– Meta og X har ressursene som trengs for å løse dette, men de gjør det ikke, sa Paul.
Sporene peker til flere kilder
Taimur Khan fra Conflict Armament Research sier det er vanskelig å vite hvor våpnene stammer fra, men flere av dem skal ha vært levert til den jemenittiske hæren før Houthiene tok makten. Andre våpen kan ha blitt smuglet inn via Iran eller andre kanaler i regionen.
– Våpnene som vises i Houthi-kontrollerte områder, speiler hele det komplekse nettverket av våpenforsyning inn til Jemen, sa Khan.