Som følge av økende geopolitisk usikkerhet og korrupsjon, står Hongkong ved et økonomisk veiskille. Kan byen gjenopprette sin tidligere glans i skyggen av kinesisk dominans?
I en artikkel i National Interest tegner Christian Whiton. En tidligere seniorrådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet under Bush- og Trump-administrasjonene, en dyster prognose for Hongkongs økonomiske fremtid. Whiton peker på hvordan Kinas overtakelse av Hongkong har ført til en erosjon av rettsstat og transparens, og har åpnet for internasjonal hvitvasking av penger og korrupsjon.
Artikkelen beskriver hvordan Hongkong, en gang en av verdens frieste og reneste finansielle hovedsteder, nå vender seg mot Saudi-Arabia for nye fond for å motvirke en voksende liste over utfordringer som byens aksjemarked står overfor. Dette tiltaket kan virke som en undervurdering av byens faktiske problemer, som inkluderer en økning i midler fra tvilsomme kilder, slik som Russland, som benytter Hongkong som et transittsted for å omgå vestlige sanksjoner knyttet til krigen i Ukraina.
Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør
Videre understreker Whiton at byens fall fra nåde har vært bratt siden Kina innførte en vag og vidtrekkende nasjonal sikkerhetslov i 2019, brukt til å fengsle alt fra fredelige demonstranter til prominente demokratiaktivister. Dette har alvorlig svekket byens tidligere status som profesjonell og lovlydig.
Når andre finanssentre har styrket sine reguleringer, står Hongkong igjen som den minste motstands vei for de som søker å deponere skitne penger. Whiton argumenterer derfor for at amerikanske myndigheter bør trekke tilbake Hong Kong Monetary Authoritys rett til å klarere transaksjoner i amerikanske dollar og øke overvåkingen av amerikanske bankers virksomhet i Hongkong.
Avslutningsvis oppfordrer Whiton til en global anerkjennelse av Hongkongs situasjon som en regelbryter og mener at byen kan gjenopprette sin tapte glans dersom den trekker seg tilbake fra regelbruddene og viser et ønske om å returnere til rettsstatens prinsipper
Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒