Iran strammer sikkerhetskontrollen etter opplysninger om at kommunikasjonsteknologi fra utlandet kan ha spilt en rolle i dødelige eksplosjoner i Libanon.
Iranske parlamentarikere ber om forbud mot Motorola etter hendelsen med Hezbollah-personsøkere, skriver IntelliNews.
En iransk parlamentariker har bedt om en umiddelbar stans i importen av Motorola-utstyr til Iran, med henvisning til selskapets påståtte involvering i en dødelig spionasjehendelse i Libanon, der flere Hezbollah-medlemmer mistet livet.
Reza Hajipour, som er representant for Amol i det iranske parlamentet, kom med to advarsler til landets ledelse og ba om raske tiltak for å forhindre bruken av Motorola-produkter i sensitive industrier.
Uttalelsene kom etter at mer enn ti personer, inkludert barn, antas å ha blitt drept av bomber plassert i personsøkere som ble sendt til Libanon via Ungarn fra Taiwan. Over 3 000 andre voksne og barn over hele Libanon og Syria, hovedsakelig Hezbollah-medlemmer, ble også skadet i de samtidige eksplosjonene. Israel antas å stå bak aksjonen, men har ikke påtatt seg ansvaret.
Hajipour hevdet at Motorola, et amerikansk selskap, hadde levert kommunikasjonsutstyr som ble tatt i bruk av Israel under en nylig terrorhendelse i Libanon, ifølge Mehr.
Han påpekte at Motorolas kommunikasjonssystemer, som angivelig bruker proprietære sikkerhetsprotokoller, utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko hvis de benyttes i Irans kritiske sektorer.
Les også: G7 fordømmer Irans eksport av våpen som benyttes av Russland i Ukraina
I sin første skriftlige advarsel, rettet til president Masoud Pezeshkian og ministrene for informasjon og kommunikasjonsteknologi og innenriks, understreket Hajipour behovet for å stoppe ytterligere import av Motorola-utstyr.
Han ba også om en grundig gjennomgang av eksisterende Motorola-teknologi med mål om å erstatte den med sikrere alternativer.
Den iranske parlamentarikerens uttalelser kommer samtidig som bilder nå har dukket opp av den tidligere presidenten Ebrahim Raisi sittende ved siden av en Motorola-personsøker før han brått døde i en helikopterulykke i mai. Hans død antas ikke å ha sammenheng med hendelsen i Libanon.
– Iransk informasjon- og kommunikasjonsteknologi bør umiddelbart forhindre at dette utstyret kommer inn i Iran, uttalte Hajipour, og fortsatte:
– De eksisterende digitale og analoge trunk-kommunikasjonssystemene og dataradioene må nøye undersøkes av relevante myndigheter for å sikre sikkerheten.
I sin andre advarsel, rettet til ministrene for kommunikasjon og utenriks, uttrykte Hajipour bekymring for bruken av Motorola-systemer i andre land rundt Persiabukta.
Han antydet at land i regionen, som er avhengige av amerikanskprodusert utstyr for viktige sektorer som olje, sikkerhet og nødetater, kan være sårbare for lignende hendelser.
– Det er en mulighet for at denne hendelsen kan gjenta seg på et bredere og mer organisert nivå i regionen, bemerket Hajipour.
Han oppfordret til en koordinert innsats mellom kommunikasjons- og utenriksdepartementene for å advare regionale myndigheter om risikoene ved å bruke Motorola-utstyr.
Abolqasem Jarareh, en representant fra Teheran i det iranske parlamentet, støttet Hajipours bekymringer. Han ba informasjon- og kommunikasjonsteknologiministeriet om å undersøke saken videre gjennom Irans medlemskap i Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) og rapportere sine funn til offentligheten.