Samtidig vil myndighetene støtte større strømleverandører for å dempe prisøkningene som har kommet de siste månedene.
Den greske regjeringen planlegger å begrense økningen i engrosprisene på strøm i februar ved å videreføre subsidier på samme nivå som i januar (1,5 cent per kilowattime, ca. 0,12 NOK/kWh). Dette meldte den greske nettavisen Ekathimerini.
Subsidier videreføres
Et første tegn på regjeringens strategi kom fra Protergia, en ledende alternativ strømleverandør, som nylig kunngjorde at de vil holde prisen på sin grønne tariff uendret på 15,9 cent per kilowattime (ca. 1,80 NOK/kWh) i februar.
Den endelige størrelsen på subsidiene vil bli fastsatt etter 1. februar, når alle leverandører, inkludert hovedleverandøren PPC, offentliggjør sine priser. PPCs tariff fungerer som en referansepris for hele subsidieperioden.
Til tross for myndighetenes tiltak, har gjennomsnittsprisen per megawattime i engrosmarkedet steget fra 129,81 euro i desember (ca. 1 500 NOK/MWh) til 135,39 euro i januar (ca. 1 560 NOK/MWh), noe som kan føre til økte strømpriser.
Støtte til småbedrifter
Småbedrifter vil motta subsidier med tilbakevirkende kraft for vintermånedene desember til februar. Ifølge energidepartementets generalsekretær, Aristotelis Aivaliotis, vil støtten bli utbetalt i mars via en digital plattform.
Les også: Slutten av en epoke: Hellas’ «bankreprivatiseringer» ved veis ende
Mottakerne må søke og bekrefte at de ikke har mottatt støtte utover grensen fastsatt i EUs regelverk, for å unngå at ordningen klassifiseres som ulovlig statsstøtte.
Flere velger fastprisavtaler
Mange forbrukere søker forutsigbarhet i markedet ved å velge fastprisavtaler, som ofte har lavere priser enn de grønne og gule flytende tariffene.
Ifølge reguleringsmyndighetens nettside er det for tiden 14 blå tariffer tilgjengelige, inkludert Elins 24-månedersavtale. De fleste av disse ligger på mellom 9,5 og 14,5 cent per kilowattime (ca. 1,08–1,65 NOK/kWh), med en fast månedsavgift på 3,5 til 9,90 euro (ca. 40–110 NOK).
Økte nettavgifter på vei
Mens myndighetene forsøker å holde strømprisen nede, planlegges det en betydelig økning i de regulerte nettavgiftene.
Hellenic Electricity Distribution Network (DEDDIE) har foreslått å øke den årlige inntektsrammen for perioden 2025-2028 til 1,12 milliarder euro (ca. 12,9 milliarder NOK), en økning på 23 % sammenlignet med de reviderte 0,91 milliarder euro (ca. 10,5 milliarder NOK) for 2024.
Hellas’ økonomiske gjenreisning: Fra krisetilstand til investeringens land