Samtidig krever den greske statsministeren vern av greske minoriteter i Albania for fortsatt Serbias integrasjon i EU.
Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis bekreftet onsdag at Hellas støtter Serbias søknad om EU-medlemskap, melder Tovima.
Samtidig understreket han at Albania må respektere rettighetene til den greske etniske minoriteten for å beholde Hellas’ støtte til sin EU-integrasjon.
Under EU-Balkan-toppmøtet i Brussel uttalte Mitsotakis at Serbias EU-prosess må gå raskere for å sikre stabilitet og sikkerhet i regionen.
– Det er helt nødvendig å fremskynde Serbias vei mot EU-medlemskap. Som det største landet på Vest-Balkan og en nøkkelaktør for stabilitet i regionen, er det på tide å vise Serbia og dets borgere at vårt engasjement er reelt. Vi ønsker Serbia velkommen som en del av den europeiske familien, sa han.
Historisk anstrengt forhold til Albania
Forholdet mellom Hellas og Albania har lenge vært preget av spenninger, særlig på grunn av situasjonen til den greske etniske minoriteten i Albania. Mange greske familier i grenseområdene hevder de har blitt diskriminert og fratatt eiendommer, noe som har vært et tilbakevendende tema i gresk politikk.
Les også: Hellas og Tyrkia vurderer å holde samtaler om maritime soner
Spesielt betent ble situasjonen etter arrestasjonen av den etnisk greske politikeren Fredis Beleris under en ordførervalgkamp i Himare i fjor. Beleris ble senere valgt inn i Europaparlamentet for Mitsotakis’ Nytt Demokrati-parti, noe som ytterligere skjerpet konflikten mellom de to landene.
Støtte kombinert med press
Mitsotakis understreket at Hellas har støttet alle Vest-Balkans EU-ambisjoner, men at Albania må oppfylle klare krav. Hellas benytter sin posisjon som et EU-medlemsland til å legge press på Albania, samtidig som det støtter Serbias søknad. Dette gjør Hellas til en viktig aktør i regionens EU-integrasjon.
– Hellas har konsekvent støttet Vest-Balkan-landenes EU-ambisjoner, men Albania må oppfylle alle opptakskriterier, inkludert respekt og vern av den greske nasjonale minoriteten, sa han.
Han la til at dette ikke lenger er et bilateralt spørsmål, men et sentralt tema i EUs forhold til Albania.
– Sikring av den greske minoritetens rettigheter, beskyttelse av deres eiendom og anerkjennelse av deres identitet er nå en del av EUs forventninger til Albania, understreket Mitsotakis.
Tyrkia kritiserer EUs utvidelsesrapport: «Ulovlige og maksimalistiske syn» fra Hellas